Drożdże Restart - 22g
Drożdże Restart to połączenie aktywnych, wysokoalkoholizujących drożdży S. bayanus oraz specjalistycznej pożywki, dzięki którym możliwe jest wznowienie fermentacji w winach i zacierach.
Zalety:
- szansa na ratunek dla nastawów zbyt słodkich o małej mocy,
- wznowienie zatrzymanej fermentacji w winach i zacierach z poziomem alkoholu do 10%,
- dozowanie bezpośrednio do nastawu,
- restart powinien nastąpić w przeciągu 7 dni. Jest to czas niezbędny dla namnożenia drożdży w trudnych warunkach związanych m.in. z obecnością alkoholu,
- fermentują maksymalnie do 18% alkoholu,
- temperatura fermentacji 25-30°C,
- na 25 L nastawu.
Składniki: drożdże, fosforan dwuamonowy
Masa netto: 22 g
Wady prowadzenia fermentacji z udziałem drożdży dzikich
tolerancja na alkohol jedynie do ok. 10%
-mała odporność na kwasy, większe stężenia cukru, duże ilości garbników np.: wino z aronii
-prowadzona przez nie fermentacja nie przebiega do końca
-gotowe wino często jest niestabilne, ulega łatwo zakażeniom
-barwa wina często jest nietrwała
-smak i aromat gotowego wina w dużym stopniu jest wynikiem przypadku