Drożdże Safale BE-256
Drożdże SafAle™ BE-256 (dawniej Abbaye) - polecane ze względu na dużą szybkość fermentacji, tolerancję na wysoką zawartość alkoholu (do 11%), wysoką zdolność flokulacji (kłaczkowania) oraz subtelny i zrównoważony aromat.
Drożdże rekomendowane do produkcji szerokiego zakresu piw typu saison, piw klasztornych, piw w stylu belgijskim (dubbel, tripel, quadrupel) oraz IPA. Szczególnie nadają się do piwa kondycjonowanego w beczkach i do fermentacji w zbiornikach cylindryczno-stożkowych. W Polsce drożdże Fermentis są używane z powodzeniem przez piwowarów domowych od 10 lat oraz przez większość browarów rzemieślniczych.
Sedymentacja: silna
Odfermentowanie: wysokie
Dawkowanie: saszetka na 20L piwa
Zalecana temperatura fermentacji: 15°C-20°C (dopuszczalna 12-25°C)
Instrukcja: drożdże należy uwodnić do postaci kremu. Odpowiednią ilość drożdży należy zalać 10 krotną ilością wody albo brzeczki o temperaturze
27°C– 30°C i dokładnie wymieszać przez 15-30 minut. Otrzymany krem należy dodać do fermentatora.
Drożdże można też rozsypać na całej powierzchni sterylnej brzeczki, brzeczka powinna mieć temperaturę powyżej 20°C. Tak rozsypane drożdże należy pozostawić na 30 minut a następnie