FERMOALE 12g
pochodzenie: Szkocja,
przeznaczenie: Pale Ale, Stout, Porter
FERMOALE to szczep drożdży stosowany do produkcji piw górnej fermentacji. Został wyselekcjonowany w Szkocji do produkcji piw o charakterze cytrusowo-kwiatowym. Czas fermentacji zależy od dozowanej ilości drożdży, sposobu namnażania i temperatury fermentacji.
Skład
- Drożdże Saccharomyces cerevisiae
- Sucha biomasa: 95%
Charakterystyka
- Style piwa: wszystkie rodzaje brytyjskich piw typu ale, stout i porter
- Kinetyka fermentacji: szybka dla 12°P 8 dni w 22°C 16 dni w 12°C
- Zakres temperatur fermentacji: 12-22°C
- Odfermentowanie pozorne: 87%.
- Zdolność do flokulacji i sedymentacji: dobra
Dawkowanie
Standardowa dawka dla brzeczki od 12°P do 20°P wynosi: 0,5-1 g/L. W przypadku fermentacji w niższych temperaturach zalecamy stosowanie większych dawek.
Sposób użycia
Użycie bezpośrednie:
- Ostrożnie rozsypać drożdże na powierzchni wystudzonej brzeczki i deliaktnie zamieszać sterylnym mieszadłem.
Użycie z wcześniejszym uwodnieniem (ZALECANE):
- Dodać drożdże do dzisięciokrotniej większej masy wody (np. 10 g drożdży do 100 ml wody) o temperaturze 18-20°C. Delikatnie wymieszać i odstawić na 20 minut. Po tym czasie dodać drożdże do wytudzonej brzeczki.
Przechowywanie
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym i zacienionym miejscu. Najlepiej przechowywać w temperaturze <20°C. NIE ZAMRAŻAĆ. Najlepiej wykorzystać przed datą podaną na opakowaniu.