Drożdże piekarskie suche Lesaffre - Saf-instant "czerwone"
Informacje ogólne:
Drożdże od wieków służyły do wypieków chleba i ciast, jako składnik zaczynu. Wydzielanie dużych objętości dwutlenku węgla, towarzyszące przeprowadzanej przez nie fermentacji, spulchnia i podnosi ciasto.
Ciasto drożdżowe i drożdżówki to przykład popularnego, słodkiego ciasta, którego smak, zapach oraz konsystencja związane są z użyciem drożdży.
Suche drożdże piekarskie SAF-Instant “czerwone” to wyselekcjonowane, bardzo aktywne szczepy drożdży S.cerevisiae zdolne do szybkiej fermentacji ciasta. Mają identyczne właściwości fermentacyjne jak drożdże świeże przy 3-4 krotnie mniejszej wadze. Posiadają zalety produktu suchego : stabilna i regularna jakość, długi okres przechowywania.
Produkowane przez francuską firmę z certyfikatem systemu ISO 22000.
Charakterystyka:
- Drożdże suche renomowanej francuskiej marki Lesaffre saf-instant 500g czerwone.
- Drożdże Czerwone posiadają uniwersalne zastosowanie i są bardzo wydajne, perfekcyjne do wypieku chleba, bułek, pizzy i wyrobów cukierniczych z każdego rodzaju mąki.
- Są to wyselekcjonowane, bardzo aktywne szczepy drożdży S.cerevisiae zdolne do szybkiej fermentacji ciasta.
- Produkt ma identyczne właściwości fermentacyjne jak drożdże świeże przy 3-4 krotnie mniejszej wadze.
- Zalety produktu to stabilna jakość, długi okres przechowywania oraz łatwe magazynowanie.
- Drożdże mają zdolność hamowania wydzielania łoju i ograniczenia powstawania zaskórników dlatego też, drożdże są surowcem stosowanym w produkcji kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery trądzikowej i łojotokowej, ale także do zregenerowania np. cery poszarzałej.
- Drożdże opóźniają efekty starzenia i ze względu na zawartość siarki maja działanie antybakteryjne. Niszczą zatem bakterie żyjące na skórze.
- Drożdże polecane są także w walce z rozstępami skórnymi i w pielęgnacji paznokci i włosów. Drożdże w wspierają porost włosów wzmacniają łamliwe i osłabione paznokcie. Włosy stają się miękkie i gęste
Sugerowany sposób użycia:
- Zastosowania do ciasta drożdżowego, chleba, pizzy oraz słodkich wypieków. Mogą być stosowane bezpośrednio na mąkę.
- Saccharomyces cerevisiae nadają się także do spożycia bezpośredniego, jako wegetariański (a nawet wegański) substytut wątróbki czy móżdżku albo sera. UWAGA! Nie spożywamy surowych drożdży! Przed wypiciem trzeba je sparzyć, inaczej będą wciąż aktywnie pobierać witaminy z naszego organizmu!
- Można z nich wykonać maseczkę z 1 łyżeczki sproszkowanych drożdży i 1 łyżki maślanki. Produkty mieszamy ze sobą i nakładamy na twarz. Maskę trzymamy ok 20 min.
- Można je pić z efektem dla cery. Od 1-2 łyżek drożdży piekarskich zalewamy szklanką gorącego mleka. Parzyć pod przykryciem przez 5 minut, osładzamy miodem i pijemy
Zalecane dawkowanie:
- Drożdże należy stosować zgodnie z recepturą ciasta w ilości ok 1% w stosunku do mąki (od 4g do 10g na 1 kg mąki). Stosujemy poprzez bezpośrednie wmieszanie do mąki lub bezpośrednie wmieszanie do ciasta po 1 minucie ugniatania.
Przechowywanie:
- Drożdże suche, oryginalnie zapakowane można przechowywać w temperaturze do 35 stopni przez 2 lata.
- Po otwarciu należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w ciemnym chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce, warunkiem jest szczelne zamknięcie drożdży).
Dodatkowe informacje:
- Drożdży nie wolno dopuszczać do kontaktu z lodem lub zimną wodą.
Szybki chleb drożdżowy z naczynia
Składniki:
- 750 g mąki pszennej (można wymieszać z żytnią typ 720 lub orkiszową typ 700)
- 7 g suszonych drożdży piekarniczych (lub 25g świeżych, pamiętajmy o zaczynie)
- 1 łyżka cukru
- 500 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy suszone drożdże, cukier, sól, olej – mieszamy. Dolewamy stopniowo wodę, cały czas mieszając (mikserem lub ręcznie). Ciasto wyrabiamy min. 10 min.
2. Po wyrobieniu ciasto odkładamy do miski, posypujemy lekko mąką zakrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h
3. Przygotowujemy naczynie w którym będziemy piec nasz chlebek. Naczynie musi mieć pojemność 3 litry, ewentualnie można podzielić ciasto na pół. Otrzymamy dwa mniejsze bochenki.
4. Puste naczynie wstawiamy do piekarnika, ustawiamy 220°C i nagrzewamy.
5. Gdy chleb urośnie, ponownie go zagniatamy do jego uformowania po czym do nagrzanego naczynia wkładamy bochen, nacinamy, nożem w kilku miejscach.
6. Chleb wstawiamy, pod przykryciem, do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 200°C. Pieczemy przez około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chlebek kolejne 20-25 minut.
7. Studzimy na kratce.
Zapraszam również na pozostałe aukcje :)
gdzie znajdą Państwo suplementy diety i artykuły spożywcze idealne dla wegetarian i wegan, które osobiście sprawdziłem.