Drożdże Lallemand Nottingham High Performance Ale
Drożdże Nottingham to angielski szczep drożdży cechujący się wysoką wydajnością oraz szerokim zastosowaniem.
Drożdże dzięki swojemu neutralnemu profilowi mogą być użyte do fermentacji piw w wielu różnych stylach. Wysoka wydajność oraz odporność na trudne warunki stwarza również możliwość fermentacji piw spoza klasycznego spektrum stylów. Szczep jest zdolny do pracy w wyjątkowo niskich temperaturach, dzięki czemu możliwe jest uzyskanie profilu zbliżonego do piw dolnej fermentacji w niecałe 9 dni.
Polecane do piw w stylu: pale ale, amber, porter, stout i barley wine, golden ale, kölsch, IPA, imperial stout.
Fermentacja: burzliwa fermentacja może być zakończona w 4 dni w temperaturze 20°C
Zakres temperatury fermentacji: 10°C (50°F) do 22°C (72°F)
Tolerancja alkoholu: do 14%
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Profil: neutralny, możliwe lekkie owocowe estry
Odfermentowanie i czas fermentacji są zależne od ilości komórek zadanych do brzeczki, jej wartości odżywczej oraz kondycji drożdży.