Suche aktywne drożdże w formie instant, posiadają wyższą aktywność od tradycyjnych drożdży suszonych. Można zastosować je do odfermentowania zacierów na zbożach, do fermentacji melasy jak i również czystej sacharozy
* umożliwiają osiągnięcie 12% alkoholu
* posiadają wysoką odporność na temperatury 30-38°C
* skuteczne działanie przy wahaniach pH w zacierze fermentacyjnym
* posiadają odpowiednio wysoki poziom pirofosforanu tiaminy, która ma istotny wpływ na szybkość procesu fermentacji;
DAWKOWANIE:
* 15-20g / 50 litrów zacieru - dla warunków domowych zaleca się zastosowanie takiej dawki przy zależności stężenia cukru (blg) w zacierze na poziomie 20-22 blg, przy większym blg należy dawkę drożdży zwiększyć
* 80- 100g / 1000 litrów zacieru - dane producenta przy stosowaniu w gorzelniach przemysłowych.
UWADNIANIE:
Specjalna, porowata struktura preparatu umożliwia jego bezpośrednie dozowanie do zacieru bez konieczności wcześniejszej rehydratacji preparatu - wystarczy porcje drożdży wsypać bezpośrednio do zacieru i dodać równocześnie pożywkę podstawową - fosforan dwuamonu spożywczy.
Nie ma potrzeby ich wcześniejszego zakwaszania.
Zalecana temperatura fermentacji 25 - 35sC
Stężenie cukrów fermentujących w zacierze najlepiej jeśli waha się w granicach 22 blg po odfermentowaniu otrzymuję się 12% obj.
Hermetyczne opakowanie zawiera 500g drożdży.
Do przygotowania zacieru zbożowego niezbędne są ENZYMY, które rozkładają skrobię na cukry proste poprzez reakcje enzymatyczne w odpowiednich warunkach.