Drożdże Turbo X-Pure 21,3 % to jedyne na rynku drożdże fermentujące do 21,3 % alkoholu.
Istotne cechy:
- Do nastawów wysokoprocentowych - dzięki dużej odporności na alkohol, zastosowana mieszanka drożdży fermentuje do 21,3 %,
- Czysta fermentacja - bez nieprzyjemnych zapachów,
- Na 6-9 kg cukru - ilość cukru w nastawie dobiera się w zależności od zawartości alkoholu jaki chce się uzyskać,
- Na 25 L nastawu,
- Do nastawów cukrowych, owocowych i zbożowych - mieszanka nadaje się do fermentacji różnych surowców,
- Zalecana temperatura fermentacji 20-25⁰C - to optymalna temperatura pracy drożdży, zapewniająca odpowiednie odfermentowanie w określonym czasie.
Opis produktu:
Czysta moc i znakomita jakość - z Turbo X-Pure proces fermentacji przebiega w sposób idealny - szybko i wydajnie.
Ten nowatorski produkt to mieszanka dwóch wysokoalkoholizujących, aktywnych szczepów drożdży gorzelniczych oraz odpowiednio dobranej pożywki, wspomagającej ich rozwój.
Sposób użycia:
Wybierz wariant fermentacji (patrz tabela).
Do pojemnika fermentacyjnego wsyp pierwszą porcję cukru i rozpuść ją w odpowiedniej ilości letniej wody o temperaturze 25-30⁰C.
Następnie wsyp całą zawartość torebki i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowany roztwór fermentuj przez określoną w tabeli ilość dni (zgodnie z wybranym wariantem), w temp. 20-25⁰C.
Zachowanie odpowiedniej temperatury fermentacji jest warunkiem koniecznym do osiągnięcia założonej zawartości alkoholu w nastawie.
* Dla nastawów z ilością cukru większą niż 7 kg drugą porcję cukru dodaj ostrożnie po 24 godzinach.
Najlepiej dodać ok. 100g cukru i poczekać aż piana opadnie - następnie dodać resztę cukru.
Zapobiegnie to wylaniu się nastawu.
Uwaga: nastaw będzie się pienił!
Dla uzyskania najlepszego efektu polecamy wyklarowanie nastawu po zakończeniu fermentacji.
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Składniki: drożdże, fosforan potasu, siarczan magnezu, węglan wapnia, chlorowodorek tiaminy.
Masa netto: 135 g
ALKOHOL (%) 15 17 19 21,3
CUKIER (kg) Porcja (I) 6 7 7* 7*
CUKIER (kg) Porcja (II) - - 1 2
WODA (L) 22 21 20 19
Dni 2 3-5 5-7 7-14