Whiskey to napój alkoholowy wytwarzany przez fermentację zacieru zbożowego i dojrzewanie go w drewnianych beczkach, głównie dębowych.
Drożdże gorzelnicze Turbo Whisky to specjalnie skomponowana mieszanka drożdży, pożywek i witamin, które są zoptymalizowane do szybkiej fermentacji nastawów zbożowych (jęczmienia, żyta, pszenicy, kukurydzy i ryżu). Drożdże charakteryzują się wysoką tolerancją na temperaturę: w ciągu 6-9 dni można uzyskać trunek o charakterystycznym smaku whiskey i zawartości alkoholu 13-15%.
Cechy wyróżniające
- Waga 23 g
- Dla 25 l nastawu
- Na 3,5 kg cukru
- Zawartość alkoholu: 13-15%.
- Do nastawów zbożowych
Środki ostrożności przy stosowaniu.
Zawartość saszetki rozprowadzić na powierzchni upłynnionego α-amylazą zacieru (np. 4,5 kg ziarna, 15-18 L wody) schłodzonego do temperatury pokojowej; po 15 minutach dokładnie wymieszać, dodać ok. 2 kg cukru i fermentować w temperaturze 20-28°C; po 3-5 dniach dodać jeszcze ok. 1-1,5 kg cukru i fermentować do ustania wydzielania CO2. Kontynuować fermentację do momentu ustania emisji CO2. Dla wzmocnienia aromatu dodaje się wiórki z drewna dębowego.
Składniki.
Drożdże, pożywka mineralna, glukoamylaza, witamina B1.
Uwagi.
wykorzystuje całe opakowanie do jednego nastawu.
Wymiary opakowania.
Długość 12 cm
Szerokość ok. 1 cm.
18