TURBO ALCOTEC CLASSIC T3
Specjalny rodzaj drożdży do cukru / glukozy - można przygotować nastaw z 6 lub 7kg cukru uzyskamy 14 - 15% alkoholu w przefermentowanym nastawie w okresie 3dni ( 72h) ,
PRZYGOTOWANIE :
Odpowiednią ilość cukru rozpuścić w wodzie w łącznej objętości 25l.
Gdy temperatura nastawu osiągnie 25-32sC dodać zawartość opakowania i intensywnie wymieszać całość przez minutę.
Czas fermentacji 3 dni w zależności od zastosowanego przepisu (6kg)
Zalecana temperatura fermentacji 20-30sC - Optymalna 25sC
Zawartość opakowania: drożdże, odpowiednio zbilansowana pożywka, witaminy.
Instrukcja dodatkowo znajduje się na opakowaniu wraz z wytycznymi temperatury przy określonej ilości cukru .
Nastawy cukrowe można zwiększać stosując proporcje:
1 opakowanie = 25l nastawu,
przy 100 litrach należy zastosować x4 opakowania, itd.
UWAGA: do fermentacji na drożdżach turbo nie należy stosować rurek fermentacyjnych z uwagi na intensywną fermentację burzliwą,
Po każdej fermentacji zaleca się wyklarowanie nastawu Turbo Klarem 24h - jest to gwarancja że nastaw będzie pozbawiony wszelakich zanieczyszczeń i drożdży, które w późniejszym procesie mogą oddawać swój smak i mogą przechodzić do finalnego produktu.