Drożdże gorzelnicze FERMIOL BIOWIN
Symbol: 5904816910568
Drożdzę gorzelnicze Fermiol
Drożdże gorzelnicze FERMIOL to niezawodne francuskie drożdże pozwalające uzyskać 16% alkoholu w 2 tygodnie! Polecane do nastawów cukrowych, jak i owocowych. Wytwarzają małe ilości siarkowodoru. Produkt obowiązkowy podczas wyrobu wina.
Sposób użycia:
Zawartość saszetki wymieszaj w 100 ml wody przegotowanej i wystudzonej do temp. 30°C, całość pozostaw na 20 min w temperaturze pokojowej. W naczyniu rozpuścić 6 kg cukru w 7 L przegotowanej, gorącej wody. Po ostudzeniu płyn przelać do balonu i uzupełnić wodą o temperaturze pokojowej do 20 L. Dodać przygotowaną szczepionkę drożdży, 1 opakowania pożywki Kombi Vita oraz 1 opakowanie pożywki z witaminą B1. Nastaw można wzbogacić dodatkiem 0,5 kg rodzynek lub innymi suszonymi owocami. Fermentację prowadzić w temp. 20-26 °C w ciągu 7-12 dni.
Składniki: drożdże gorzelnicze S. cerevisiae, monostearynian sorbitolu
- na 20 - 25 L nastawu
- na 6 kg cukru - Maksymalny alkochol: 16%