Drożdże gorzelnicze Coobra Mega Pack
100L Bimber /X 5szt.
Jedno opakowanie przeznaczone do odfermentowania 100L nastawu zawierającego:
* 25kg cukru białego
lub
* 28kg glukozy
Skład: drożdże, pożywka i mikroelementy.
Waga netto;5x390g
Instrukcja:
Cukier lub glukozę należy rozpuścić w 40L gorącej wody. Po dokładnym wymieszaniu dopełniamy fermentator letnią wodą do całkowitej objętości 100L. Do nastawu o temperaturze 25 C wsypujemy całą zawartość saszetki i dokładnie mieszamy.
Optymalny zakres temperatur fermentacji: 22-280C.
Tolerancja alkoholu do 18%.
Czas fermentacji uzależniony od temperatury otoczenia: 4-6 dni.
Otrzymany alkohol jest delikatny i łagodny w smaku oraz zapachu.Wysoka jakość finalnego wyrobu.
UWAGA!!!
Ze względu na bardzo burzliwy przebieg fermentacji, ważne jest, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca w fermentatorze - najlepiej, aby na 21 litrów nastawu przeznaczyć pojemnik fermentacyjny 30 litrów.
Pokrywa pojemnika musi zostać położona luźno, w żadnym wypadku niedociśnięta. W przypadku korzystania z balonu nie należy używać rurki fermentacyjnej ani korka. Czas fermentacji może ulec zmianie w zależności od panujących warunków.
Po każdej fermentacji zaleca się wyklarowanie nastawu np.Turbo Klarem 24h lub Klar Spirit Ferm 24 -jest to gwarancja, że nastaw będzie pozbawiony wszelakich zanieczyszczeń i drożdży, które w późniejszym procesie mogą oddawać swój smak i mogą przechodzić do finalnego produktu.Do finalnego oczyszczania destylatu polecamy; węgiel aktywny COOBRA