Drożdże gorzelniane Prestige Black Label Turbo Yeast 18% to mieszanka silnych i wyjątkowo szybkich szczepów drożdży:
* przefermentują 6-8 kg cukru w 2-5 dni,
* uzyskamy zacier o mocy 14-18%,
* szczep przeznaczony specjalnie do dużych nastawów.
Drożdże z serii Prestige gwarantują szczególnie czystą i łagodną fermentację oraz wytwarzają mniej produktów ubocznych (mała liczba estrów, kwasów, związków karbonylowych i siarki). BLACK LABEL SĄ UWAŻANE ZA DROŻDŻE DAJĄCE NAJŁAGODNIEJSZY DESTYLAT NA RYNKU.
Instrukcja:
* rozpuścić 6 kg cukru w 21l ciepłej wody,
* po ostudzeniu do około 30°C dodajemy zawartość torebki i solidnie mieszamy 1 minutę,
* czas fermentacji: 2-5 dni,
* wydajność: ok. 14-17% alkoholu z 6 kg cukru,
* doprowadzenie do przekroczenia 35°C spowoduje zastopowanie pracy drożdży.
Zalecane proporcje w przypadku większych nastawów 25 - 1000 litrów widoczne są na opakowaniu.
Zawartość:
drożdże, pożywka, witaminy oraz mikroelementy - 90 g netto (95 g z opakowaniem).
Uwaga:
ze względu na bardzo burzliwy przebieg fermentacji, ważne jest, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca w fermentatorze - najlepiej, aby na 25 litrów nastawu przeznaczyć pojemnik fermentacyjny 30 litrów. Pokrywa pojemnika musi zostać położona luźno, niedociśnięta.
W przypadku korzystania z balonu nie należy używać rurki fermentacyjnej, ani korka.