TURBO ALCOTEC 24h
Bardzo szybkie (najszybsze z dostępnych) drożdże stworzone do fermentacji sacharozy (do "cukrówek") potrafiące "przerobić " 6kg cukru w 24h.
Dzięki ich szybkiej pracy można je wykorzystać w niekorzystnych, niskich warunkach temperaturowych bliskich „0sC” – ( znane są przypadki pracy nawet przy - 10C ) wystarczy roztwór cukru i wody doprowadzić do temperatury 30-36sC i wtedy wsypać drożdże. Nastaw się wychłodzi się, a drożdże w tym czasie zaczną pracę, przez co same będą podnosiły temperaturę nastawu.
Ale zawsze "coś za coś " - jedynie czas fermentacji wydłuży się do 2-3 dni lecz mamy zawsze pewność, że cały cukier zostanie przefermentowany w tak niskiej temperaturze bez dodatkowego źródła grzania - co obniża nam koszty .
Dzięki zawartej pożywce nie jest wskazane dodawanie zewnętrznych pożywek, witamin - mniej dodatków = mniej ubocznych produktów fermentacji co daje nam czysty destylat w smaku i zapach.
Nastawy cukrowe można zwiększać stosując proporcje 1 opakowanie = 25l nastawu, przy 100 litrach należy zastosować 4 opakowania, itd.
Przygotowanie :
- 6 cukru rozpuszczamy w łącznej objętości 25l wody,
- po osiągnięciu temperatury do ok. 20-25C dodajemy paczkę drożdży ALCOTEC 24 TURBO bezpośrednio do nastawu.
- intensywnie mieszamy (natleniamy nastaw)
OPTYMALNA temperatura pracy drożdży to ok. 25°C
Podczas fermentacji nie należy przekraczać 35 - 39sC
UWAGA:
- nie zakrywamy szczelnie pojemników fermentacyjnych (burzliwa fermentacja)
- nie stosujemy rurek fermentacyjnych
Po każdej fermentacji zaleca się wyklarowanie nastawu Turbo Klarem 24h - jest to gwarancja, że nastaw będzie pozbawiony wszelakich zanieczyszczeń i drożdży, które w późniejszym procesie mogą oddawać swój smak i mogą przechodzić do finalnego produktu.