Wine GERVIN GV7 RESTART
( wznawia zatrzymaną fermentacje ,gdy wino jest słabe i za słodkie )
Szczepy drożdży Gervin są używane na całym świecie przez producentów zarówno w dużych winiarniach, zaawansowanych, doświadczonych domowych winiarzy oraz amatorów którzy pragną zrobić własne pierwsze domowe wino.
Wysoka i skuteczna praca przy wznowieniu zatrzymanej fermentacji .
Nie każde wino uda się uratować - drożdże nie tolerują wysokiego alkoholu . 90% wznowienia udaje się gdy zawartość alkoholu nie przekracza 6-7% powyżej tej wartości nikt nie gwarantuje udanego restartu . Dlatego ZAWSZE powinno się pracować na dobrych drożdżach aktywnych i stosować się do ich tolerancji na alkohol dawkując odpowiednią ilość cukru i dokonując poprawnego pomiaru winomierzem /cukromierzem .
wino za słodkie i o małej mocy - może mieć przyczynę w nieodpowiednim przygotowaniu /dostosowaniu droży do cukru i nie ma na to
" złotego środka " że się za każdym razem uda wznowić wino do pracy i nie będzie to z pewnością wina drożdży do restartu że "nie pracują "
Przygotowanie:
Nie wymagają namnażania wystarczy posypać po powierzchni, nie mieszać .
Bardzo ważnym elementem silnej i szybkiej pracy jest dodanie pożywki do drożdży –rekomendowanej – ACTIVIT
NALEŻY GO DODAĆ NA 30 MINUT PRZED ZASTOSOWANIEM DROŻDŻY !!! .
Opakowanie wystarcza na 20-25l wina.