Drożdże winiarskie Enovini BAYA, 7 g
Szlachetne drożdże klasy premium - idealne do win białych i różowych. Polecane są zwłaszcza do win z agrestu, gruszek, moreli, truskawek, zbóż, głogu, jabłek, dzikiej róży, białych winogron, rabarbaru, rodzynek.
Enovini® BAYA, czyli cenione "bayanusy", to specjalnie wyselekcjonowany szczep drożdży, pozwalający uzyskać wino o intensywnym aromacie owoców, bogatym smaku oraz doskonałej klarowności. Enovini® BAYA zapewniają szybką, wydajną i stabilną fermentację w bardzo szerokim zakresie temperatur i nawet w trudnych warunkach. Idealnie nadają się do restartu fermentacji - "ruszenia" nastawu, kiedy wino przestanie "pracować" przed osiągnięciem zakładanych właściwości.
Drożdże są kriofilne i pracują w niskich temperaturach (od 8°C). Są idealne do fermentacji w czasie chłodnych pór roku, w piwnicach.
Istotne cechy:
- aktywne suche drożdże
- proste w użyciu - opakowanie 7 g na 10-35 L
- temperatura fermentacji: 8-32°C - alkohol: do 18% - pełnia możliwości
- przy zastosowaniu pożywek: z witaminą B1 i Kombi Vita
Sposób użycia:
Zawartość saszetki wymieszaj w 100 ml wody przegotowanej i wystudzonej do temp. 30°C, całość pozostaw na 20 min w temperaturze pokojowej. Po tym czasie roztwór wlej do pojemnika fermentacyjnego lub balonu z nastawem wina
Składniki: drożdże winiarskie Saccharomyces bayanus, emulgator: monostearynian sorbitolu.
Uwaga: opakowanie wykorzystaj w całości.