Drożdże do piwa S-23 dolna fermentacja piwowarskie
Data przydatności do spożycia: 31.03.2024
Cena z ostatnich 30 dni: 23 zł
✅ Saflager S-23 to szczep drożdży dolnej fermentacji, pochodzący z VLB Berlin - Niemcy.
✅ Szczep ten jest szeroko stosowany przez komercyjne browary w Europie.
✅ Skutecznie odfermentowuje gęstą brzeczkę (nawet pow. 20°Blg). Szczególnie polecany do piw w stylu Dortmunder.
✅ W Polsce używany z powodzeniem przez piwowarów domowych i browary komercyjne od 2004 roku!
Parametry:
- kłaczkowanie i osiadanie: wysokie,
- odfermentowanie: wysokie,
- zalecana temperatura fermentacji: 12-15°C,
- dozowanie: przeciętnie 11.5 g na 20 litrów piwa - przy brzeczkach gęstszych (pow. 15°Blg - zalecamy podwojenie ilości drożdży).