DROŻDŻE DO CYDRU MOCNEGO BROWIN CIDERINI STRONG
Drożdże CIDERINI STRONG - do cydru mocnego to wysoko alkoholizujący (do 14%), specjalnie wyselekcjonowany szczepy drożdży, którego przeznaczeniem jest fermentacja nastawów owocowych. Są ukierunkowane na uwydatnienie aromatów owocowych użytych do fermentacji. Zestaw zawiera dawkę enzymów ułatwiających fermentację owoców. Opakowanie na 15-20 litrów nastawu owocowego.
Instrukcja:
- Zalecana do fermentacji temperatura to 22°C - 26°C. W temperaturze ~ 25°C nastaw będzie fermentował 4 - 6 dni. Doprowadzenie do przekroczenia 35°C spowoduje zastopowanie pracy drożdży.
- Aby otrzymać 14% alkoholu, moszcz owocowy należy uzupełnić syropem cukrowym.
- Ilość cukru, jaką trzeba zastosować, to około 200 – 300 g na 1 litr moszczu (dokładna ilość zależy od rodzaju użytych owoców).
- Najlepsze efekty uzyskamy dodając cukier w kilku porcjach w odstępie 1-2 dni.
- ze względu na bardzo burzliwy przebieg fermentacji, ważne jest, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca w fermentatorze - najlepiej, aby na 15-20 litrów nastawu przeznaczyć pojemnik fermentacyjny 25 litrów. Pokrywa pojemnika musi zostać położona luźno, niedociśnięta.
- W przypadku korzystania z balonu nie należy używać rurki fermentacyjnej, ani korka.
- Czas fermentacji może ulec zmianie w zależności od panujących warunków.