Drożdże Estelle (50g)
Do jakościowych czerwonych win owocowych i gronowych
Na niniejszej aukcji oferujemy Państwu drożdże winiarskie Estelle. Szczep ten został wyodrębniony ze względu na swoje walory, które w szczególności pozwalają na ekstrakcję estrów odpowiednich dla produkcji brandy. Szczep został wyselekcjonowany w winnicach Côtes du Rhône.
Charakterystyka fermentacji:
- Szybki start fermentacji
- Tolerancja alkoholowa: 14% obj.
- Umiarkowane wymagania azotowe
- Szczep kriofilny, systematyczna i stała fermentacja, już od 8°C
- Fermentacja do całkowitego wyczerpania cukrów
Charakterystyka metabolizmu:
- Niska produkcja kwasowości lotnej (mniej niż 0,15 g/l)
- Niska produkcja siarkowodoru i dwutlenku siarki.
- Niska produkcja aldehydu octowego (mniej niż 20 mg/l)
- Niska produkcja wyższych alkoholi
- Wysoka produkcja estrów i aldehydów
Wskazania przy stosowaniu
Głównymi lotnymi związkami syntetyzowanymi przez Estelle są estry, aldehydy i furfurale. Najbardziej pożądane jest tworzenie estrów, ponieważ związki te nadają aromaty owocowe (banan, gruszka) i kwiatowe (lipa, róża, fiołek), mile widziane zarówno w winach jak i brandy. Drożdże Estelle charakteryzują się niską produkcją alkoholi wyższych i aldehydu octowego, to powód, dla którego Estelle jest specyficznym szczepem drożdży wybitnie przydatnym do fermentacji win do destylacji.
ESTELLE jest zdecydowanie zalecany dla aromatycznej brandy, gdyż dodatkowe związki wytwarzane przez te drożdże współtworzą idealny balans trunku.
Sposób użycia:
Drożdże Estelle powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać w czasie od 20 do 25 minut. Mieszaninę dodawać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.
Dawkowanie
Od 20 do 30 g /100 l
Przechowywanie:
Drożdże należy przechowywać w temperaturze poniżej 20°C - (najlepiej przechowywać w lodówce)