Drożdże Turbo X-Pure 21,3%, 250L
Drożdże Turbo X-Pure 21,3% na 10 x 25 L to nowa, większa propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie jakość i wysoką moc jaką daje ta popularna na rynku mieszanka. Kup duże opakowanie i fermentuj do woli.
- Na 10 nastawów po 25 L - jedna saszetka drożdży Turbo X-Pure to równowartość 10 standardowych saszetek na 25 L.
- Dla wielbicieli mocnych wrażeń – nasza mieszanka drożdży i pożywek fermentuje aż do 21,3% alkoholu.
- Oszczędność pieniędzy – kupując duże opakowanie drożdży X-Pure 21,3% zapłacisz mniej niż za tę samą gramaturę mieszanki w mniejszych saszetkach. Po co przepłacać?
- Do nastawów cukrowych, owocowych i zbożowych – drożdże X-Pure z powodzeniem przefermentują wszystkie rodzaje surowców. Przy użyciu tych drożdży stworzysz nie tylko alkohole czyste, ale również trunki zbożowe i owocowe!
- Czysta fermentacja - podczas fermentowania nastawów drożdże nie wydzielają nieprzyjemnych zapachów! Nie musisz więc obawiać się o przykrą woń w pomieszczeniu, w którym przechowujesz swoje nastawy!
- Fermentacja w temperaturzepokojowej 20-25⁰C - to optymalna temperatura pracy drożdży, zapewniająca odpowiednie odfermentowanie w określonym czasie. Przygotowanie ulubionego trunku nie powinno więc sprawiać problemów!
Wysoka jakość i 21,3% zapewnią Ci tylko drożdże X-Pure Browin, z którymi fermentacja nastawów przebiega w sposób idealny - szybko i wydajnie.
Teraz Twoje ulubione drożdże dostępne są w dużym opakowaniu 1,35 kg, które wystarcza na 10 x 25 L.
Dzięki tej mieszance dwóch wysokoalkoholizujących, aktywnych szczepów drożdży gorzelniczych oraz odpowiednio dobranej pożywki, z łatwością przygotujesz w domowym zaciszu (wymagana temperatura fermentacji to 20-25⁰C) swoje ulubione nastawy cukrowe, owocowe i zbożowe.
Zaletą mieszanki Turbo X-Pure jest również fakt, że w trakcie przebiegu procesu fermentacji nie powstają nieprzyjemne zapachy.
Nie zwlekaj, pędź na zakupy!
Sposób użycia:
Wybierz wariant fermentacji (patrz tabela). Wsyp I porcję cukru i wlej wodę o temp. 30⁰C. Dokładnie wymieszaj zawartość torebki X-Pure, odważ 135 g mieszanki i wsyp ją do pojemnika fermentacyjnego z wodą i cukrem. Pozostaw do fermentacji w temp. 20-25⁰C. Dla nastawów z ilością cukru większą niż 7 kg drugą porcję dodaj, gdy zawartość cukru wyniesie 10-12⁰Blg (po ok. 24h).
Najlepiej dodać ok. 100g cukru i poczekać aż piana opadnie - następnie dodać resztę cukru. Zapobiegnie to wylaniu się nastawu.
Uwaga: nastaw będzie się pienił!
Po skończonej fermentacji nastaw ma słodkawy posmak.
ALKOHOL (%) 15 17 19 21,3
CUKIER (kg) Porcja (I) 6 7 7* 7*
CUKIER (kg) Porcja (II) - - 1 2
WODA (L) 22 21 20 19
Dni 2 3-5 5-7 7-14
Dla uzyskania najlepszego efektu, polecamy wyklarowanie nastawu po zakończonej fermentacji środkiem Klarowin Turbo Spirit.
Składniki:
drożdże, fosforan(V) potasu, siarczan(VI) magnezu, węglan(IV) wapnia, witamina B1 (chlorowodorek tiaminy).
Uwaga:
Opakowanie wykorzystaj w całości do jednego nastawu.
Po skończonej fermentacji nastaw ma słodkawy posmak, związany z produkowanym przez drożdże glicerolem.
Masa netto: 1,35 kg