Tradycyjne węgierskie Langosze, gotowa baza na ciasto, wystarczy dolać wodę!
Langosze to węgierskie placki drożdżowe smażone na głębokim tłuszczu. Placki te są popularne na Węgrzech, Słowacji oraz w Czechach.
Tradycyjne langosze zaleca się natrzeć do smaku czosnkiem, skropić ketchupem i posypać tartym serem. Możesz też spróbować na słodko z kwaśną śmietaną i cukrem.
Z 1 opakowania można przygotować 10-12 langoszy!
Sposób przygotowania
Domowe langosze są szybkie i łatwe w przygotowaniu – wystarczy dodać wodę!
Opakowanie zawiera:
- 500 g mieszanki do przygotowania langoszy
- 7 g suszonych drożdży piekarskich
Zawartość torebki wsyp do miski, dodaj drożdże i zalej 330 ml letniej wody. Wyrabiamy ciasto na gładko. Oprósz powierzchnię mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45-60 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na posypanym mąką wałku do ciasta na 10 części, które wałkiem rozwałkowujemy na cienkie naleśniki. Smażyć z obu stron na głębokim oleju lub smalcu na złoty kolor.
Usmażone langosze najlepiej odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Skład: MĄKA PSZENNA, 1,3% suszone drożdże piekarskie (99% suszone drożdże piekarskie, emulgator (monostearynian sorbitanu)), sól kuchenna, odtłuszczone mleko w proszku.