Informacje z opakowania
Opis produktu
Sernik z polewą o smaku karmelowym, w proszku.
Cechy produktu
W środku: masa do sernika i polewa
Ciasto można podzielić na 12 porcji. 1 porcja = ok. 165 g
Na formę o Ø 24cm.
Masa netto: 390 g
Opakowanie zawiera:
- 240 g mieszanki do wypieku ciasta
- 150 g mieszanki do przygotowania polewy
Dodaj:
do ciasta:
- 1kg twarogu
- 5 jaj
- 150 g masła lub margaryny
do masy karmelowej:
- 100 g masła
- 5 łyżek mleka
Nasze rady:
Aby uzyskać aksamitną konsystencję użyj twarogu bez zagęstników z wiaderka.
Aby łatwiej ukroić sernik, możesz na krótko zanurzyć nóż w gorącej wodzie.
Sernik doskonale komponuje się z dodatkiem orzechów, pistacji bądź migdałów.
Sposób przygotowania
1. Przygotowanie ciasta
Rozpuść ostudź masło. Białko oddziel od żółtek. Mieszankę do sera, twaróg, żółtka, tłuszcz dokładnie zmiksuj do połączenia składników (ok.5 min.). Na koniec dodaj ubitą pianę z białek. Masę przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia (obręcz ortownicy w tym wypadku wysmaruj tłuszczem, żeby cisto nie przywarło di ścianek).
2. Pieczenie
Wstaw do nagrzanego piekarnik i piecz na środkowym poziomie.
Temperatura: ok. 160-170°C
Czas pieczenia: ok. 80-90 min
Po upieczeniu pozostaw ciasto do wystygnięcia.
3. Przygotowanie polewy
Masło, mleko oraz mieszankę do polewy rozpuść w garnku na wolnym ogniu, zagotuj i gotuj jeszcze przez minutę
4. Dekorowanie
Przestudzony sernik wyjmij z formy i lekko ostudzoną polewą udekoruj wierzch sernika. Pozostaw do wystygnięcia. Sernik najlepiej przechowuj w lodówce i podaj schłodzony.
Sernik możesz obłożyć połówkami orzechów włoskich lub pistacjami, a następnie udekoruj polewą karmelową.
Smacznego :)
Warto wiedzieć...
Ciasta w proszku nie wymagają dodawania konserwantów, ponieważ powstały ze składników, które poddane zostały procesowi suszenia. Suszenie jest naturalną metodą utrwalania żywności.
Składniki
cukier, skrobie modyfikowane, skrobie, MLEKO pełne w proszku, syrop skrobiowy w proszku, aromaty, cukier palony, barwnik (karoteny).
Możliwa obecność GLUTENU.
Wartość odżywcza
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PO PRZYRZĄDZENIU (TWARÓG PÓŁTŁUSTY, MASŁO, MlEKO 2% tł.) 100 g / 1 porcja = 165 g / (%*)
Energia 1096 kJ/262 kcal/ 1808 kJ/433 kcal / 22%
Tłuszcz 15 g / 24 g / 34%
w tym Kwasy Tł. Nasycone 8,6 g/ 14 g/ 70%
Węglowodany 21 g// 34 g / 13%
w tym Cukry 17 g / 27 g / 30%
Białko 12 g / 19 g / 38%
Sól 0,13 g/ 0,21 g/ 4%
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.