Uwaga! Najlepiej spożyć przed końcem 09.2022
Dekorowanie ciast w stylu angielskim to w tej chwili najmodniejszy trend w efektowym wykańczaniu wypieków. Dlatego, jeśli chcesz stworzyć wyjątkowo elegancką dekorację swoich ciast, koniecznie użyj Lukru plastycznego Dr. Oetkera.
Lukier plastyczny Dr.Oetkera to łatwa w użyciu, bardzo elastyczna masa cukrowa, którą możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów. Rozwałkowany na blat Lukier plastyczny stanowi idealne wykończenie ciast, tortów i cupcakes - położony na cieście tworzy idealnie gładką, aksamitną powierzchnię, pod którą pozostaje jedwabiście miękki i delikatny. Dzięki temu, pokryte nim ciasta, nie tylko pięknie wyglądają, ale także wspaniale smakują.
Na torcie pokrytym lukrem plastycznym można odciskać kształty, delikatnie wgniatając w jego powierzchnię specjalne stempelki lub popularne foremki do wykrawania kruchych ciasteczek. Dzięki plastycznym właściwościom lukru łatwo wykonasz ręcznie ulepione figurki, motywy roślinne i wstążki. Lukier plastyczny Dr.Oetkera łatwo się wałkuje i wycina.
Lukier plastyczny Dr. Oetkera ma bardzo ładny, śnieżnobiały kolor, który można łatwo zabarwić, zagniatając go z Barwnikiem spożywczym w żelu Dr. Oetkera. W ten prosty sposób uzyskasz wiele wariantów kolorystycznych, które wyzwolą Twoją kreatywność.
Porcja Lukru 250 g wystarcza do pokrycia małego tortu o średnicy 20 cm lub 12 cupcakes. Jeśli planujesz pokryć większy tort o średnicy 24-26 cm potrzebne Ci będą dwa opakowania produktu.
Informacje z opakowania
Opis produktu
Lukier plastyczny biały. Masa cukrowa
Cechy produktu
elastyczny, gładki, efektowny! do formowania dowolnych kształtów, do rozwałkowania, do wycinania, gotowy do użycia, bardzo elastyczny, gładki i efektowny, idealny do barwienia
Masa netto: 250 g
Rady
- Lukier przed użyciem należy dobrze zagnieść.
- Aby uzyskać kolorowy wariant Lukru białego, zagnieć go z Barwnikiem spożywczym w żelu Dr. Oetkera.
- Lukier w czasie wałkowania podsypuj przesianym cukrem pudrem.
- Rozwałkowany na grubość 3-4 mm Lukier, nakładaj bezpośrednio na ciasto pokryte masą śmietankową lub kremem.
- Rozwałkowana na blat porcja Lukru 250 g wystarczy na pokrycie 12 cupcakes lub małego biszkoptu o średnicy 20 cm. Na duży tort o średnicy 24-26 cm potrzeba 500 g Lukru.
- Po otwarciu Lukier od razu zużyj, resztę niewykorzystanego Lukru szczelnie zawiń w folię spożywczą i przechowuj w suchym miejscu - nie w lodówce!
- Lukier nie może być pieczony! Po nałożeniu na ciasto Lukier schnie w temperaturze pokojowej
Pomysł na dekorację Motyl
- Lukier cienko rozwałkuj podsypując go cukrem pudrem. Foremką wytnij krążki i motylki. Przy pomocy słomki do napojów wytnij w skrzydełkach motylków małe dziurki.
- Krążki przykryj folią spożywczą i odłóż. Motylki ułóż na rączce łyżki i pozostaw na przynajmniej 3 godziny do wyschnięcia.
- Gładką strona noża zrób wzory na babeczkach. Na wierzch przyklej motylka przy pomocy Lukru.
Pozostałe informacje
Baw się i dekoruj z fantazją swoje wypieki Lukrem plastycznym Dr. Oetkera.
Inspiracji szukaj na www.oetker.pl
Składniki
cukier, syrop glukozowy, woda, tłuszcz roślinny palmowy, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), emulgator ( mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym), substancja zagęszczająca (tragakanta), substancja konserwująca (sorbinian potasu), aromat naturalny, regulator kwasowości (kwas cytrynowy).
Możliwa obecność ORZECHÓW.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zastosowanie informacji produktowych
Każdym produktem firma Dr. Oetker udowadnia swoje motto „Jakość przepisem na sukces”. Staramy się, aby informacje produktowe były właściwe, niemniej jednak może się zdarzyć, że skład, wartości odżywcze oraz obecność alergenów w naszych wyrobach mogą ulec zmianie. Rekomendujemy, aby każdorazowo sprawdzić etykietę produktową na fizycznym opakowaniu przed jego konsumpcją.