Producent: Dr. Oetker
Opakowanie: 77g
Galaretki krystaliczne Dr. Oetkera to nowość na rynku deserów. Są wspaniałe jako dekoracja deserów z owocami oraz serników na zimno.
Przezroczysta. Eksponuje owoce.
Do serników na zimno i białych mas.
Sposób przygotowania
- Zagotuj wodę i odmierz 500 ml.
- Zawartość torebki wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia (nie gotuj).
- Galaretkę wlej do salaterek i po wystudzeniu wstaw do lodówki do stężenia. Możesz też zalać owoce wystudzoną galaretką.
W czasie upałów oraz by uzyskać kostki użyj mniej wody.
Pamiętaj, że świeże owoce kiwi i ananasa uniemożliwiają tężenie galaretki.
Przepis na Sernik na zimno z galaretką krystaliczną i truskawkami
Składniki:
- 800ml wody
- 3 Galaretki Krystaliczne o smaku truskawka-wanilia
- 70 g okrągłych biszkoptów (ok. 14 szt)
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30% tł.
- 1 kg twarogu z wiaderka i 120 g przesianego cukru pudru (lub 700-800 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym)
- 10-12 truskawek
- Okrągła forma o średnicy 24 cm
Sposób przygotowania:
Galaretka do dekoracji: zagotuj wodę i odmierz 500ml. Wsyp jedną Galaretkę Krystaliczną i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Wystudź i odstaw do lekkiego stężenia.
Sernik: Dno formy wyłóż biszkoptami. Zagotuj wodę i odmierz 300 ml. Wsyp dwie Galaretki Krystaliczne i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia.
Twaróg z cukrem (lub serki) zmiksuj. Stopniowo wlewaj wystudzoną galaretkę aż do połączenia składników. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem i dodawaj porcjami do masy sernikowej. Dokładnie wymieszaj mikserem (masę przygotowaną na serkach przed wylaniem do formy odstaw na 5 min do lodówki). Całość przelej do formy i odstaw do lodówki na 2-3 godz. Wyjmij sernik z lodówki. Ułóż na nim połówki lub plasterki truskawek i zalej lekko tężejącą galaretką. Sernik wstaw do lodówki do stężenia galaretki.