Cukier kokosowy nadaje charakterystyczny, lekko karmelowo – kokosowy smak i zapach. Mieni się w kolorach złota i brązu. Cukier kokosowy jest nierafinowany, czyli zawiera melasę, dzięki której ma ciemniejszą barwę i typowy dla siebie smak, cechuje go także zawartość składników odżywczych. Posiada niski indeks glikemiczy (IG:35). Odpowiedni dla diabetyków. Doskonały do wypieków, deserów, kawy, napojów.
Informacje z opakowania
Indonezja jest miejscem, gdzie palma kokosowa ma doskonałe warunki wzrostu, a z soków jej paków kwiatowych powstaje nierafinowany cukier kokosowy- WPROST ZE ŚWIATA NATURY. Wzbogaca oraz urozmaica ciasta i desery. Nadaje im karmelową nutę oraz złocisty kolor.
Opis produktu
Cukier kokosowy.
Cechy
Masa netto: 200 g
Indeks glikemiczny: 35
Przepis na tartę z gruszkami
Składniki:
Spód: 150 g mąki, 100 g zimnego masła, 50 g Cukru kokosowego Dr. Oetkera, 2 żółtka, 1 łyżka wody
Dodatkowo: 40 g mielonych migdałów, 40 g mąki, 40 g Cukru kokosowego Dr. Oetkera
Nadzienie: 500 g gruszek, 40 g Cukru kokosowego Dr. Oetkera, 10 g miodu, 1 łyżka wody, 100 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone masło, cukier kokosowy, żóltka i wodę. Zagnieć do połączenia składników i uformuj kulę. Zawiń folią spożywczą i wstaw na ok. 30 minu do lodówki.
2. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż formę na tartę o średnicy 23 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do zamrażarki na 10 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 190°C.
3. Zamrożone ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut do zarumienienia.
4. Upieczony spód pozostaw do wystudzenia.
5. Wymieszaj razem mielone migdały, mąkę i cukier kokosowy. Posyp mieszanką wystudzony spód.
6. Obierz gruszki, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój owoce na ósemki.
7.Piekarnik nagrzej do 170°C
8. Na patelni podrzej cukier kokosowy z miodem i wodą. Gdy cukier się rozpuści dodaj orzechy i gruszki. Podrzewaj do momentu, aż gruszki będą miękkie. Ułóż gruszki z orzechami na tarcie, polej pozostałym sosem i wstaw do nagrzanego piekarnika.
9. Piecz przez ok. 20 minut. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Składniki
cukier kokosowy
Indeks glikemiczny: 35
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zastosowanie informacji produktowych
Każdym produktem firma Dr. Oetker udowadnia swoje motto „Jakość przepisem na sukces”. Staramy się, aby informacje produktowe były właściwe, niemniej jednak może się zdarzyć, że skład, wartości odżywcze oraz obecność alergenów w naszych wyrobach mogą ulec zmianie. Rekomendujemy, aby każdorazowo sprawdzić etykietę produktową na fizycznym opakowaniu przed jego konsumpcją.
W przypadku pytań lub wątpliwości, prosimy o kontakt z naszym Serwisem Konsumenta.