Kopiec Kreta obchodzi 20 urodziny.
Z tej okazji zapraszamy do wypróbowania Kopca Kreta ZIELONEGO - Edycji Limitowanej.
Kopiec Kreta ZIELONY to pyszny waniliowy smak masy harmonizujący z lekkim i orzeźwiającym ciastem. Jego naturalną, zieloną barwę zawdzięczamy algom Chlorella, które ze względu na cenne składniki odżywcze zaliczane są do Superfoods. Sposób przygotowania Kopca Kreta ZIELONEGO jest analogiczny do Kopca Kreta oryginalnego. Dodaj do niego ulubione świeże owoce: truskawki, maliny, borówki i ciesz się limitowaną edycją Kopca Kreta. Opakowanie zawiera: mix do ciasta, mix do masy i płatki czekoladowe.
Ciasta w proszku nie wymagają dodawania konserwantów, ponieważ powstają ze składników poddanym naturalnemu procesowi suszenia.
Smacznego!
Opis produktu
Kopiec Kreta Zielony z czekoladą- ciasto w proszku.
Cechy produktu
Ciasto można podzielić na 16 porcji. 1 porcja = 101 g
Masa netto: 387 g
Naturalną, zieloną barwę Kopca Kreta zawdzięczamy algom Chlorella.
Lekkie i orzeźwiające ciasto doskonale harmonizuje z waniliowym smakiem masy i owocami lata.
Zawartość opakowania
257 g mieszanki do wypieku ciasta
100 g mieszanki do sporządzenia masy
30 g płatków czekoladowych
Sposób przygotowania
Dodaj:
do ciasta:
- 100 g miękkiej margaryny
- 2 jaja
- 75 ml wody (ok. 8 łyżek)
- ok. 350 g świeżych owoców (np. truskawki, maliny, borówki)
do masy:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tł.
- 100 ml letniej wody (ok. 10 łyżek)
1. Przygotowanie ciasta
Pamiętaj o schłodzeniu śmietanki, aby dobrze się ubiła.
Piekarnik nagrzej do temp. 170°C (bez termoobiegu). Okrągłą formę o średnicy 24 cm wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jaja i wodę (wszystko w temperaturze pokojowej). Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 min, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto rozłóż równomiernie w formie.
Polecamy formy Dr. Oetker!
2. Pieczenie
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie.
Temperatura pieczenia: ok. 170°C
Czas pieczenia: ok. 30-35 min
Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz i wystudź. Masę można ubijać dopiero po ostudzeniu i wydrążeniu ciasta.
3. Wydrążenie ciasta i ułożenie bananów
Wyłóż ciasto na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ na głębokości 0,5 cm, zostawiając na brzegu 1 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Owoce umyj (truskawki odszypułkuj, większe przekrój na pół).
4. Przygotowanie masy i posypanie ciasta
Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 min na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej letnią wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 30 sek. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe. 4 łyżki masy śmietanowej rozsmaruj cienką warstwą na wydrążonym cieście, następnie natychmiast na wierzchu poukładaj przygotowane owoce. Resztę masy niezwłocznie wyłóż na owoce pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę i posyp pokruszonym ciastem. Wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.
Ciasto może się obsypywać - to typowe dla Kopca Kreta
Smacznego :)
Pozostałe informacje
Przygotuj Kopiec Kreta z ulubionymi owocami.
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce.
Składniki:
cukier, mąka PSZENNA, 12% płatki czekoladowe (cukier, miazga kakaowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgator (lecytyny słonecznikowe)), skrobia PSZENNA, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, żelatyna, proszek do pieczenia (substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), mąka PSZENNA), skrobia modyfikowana, skrobia ryżowa, emulgatory (estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), czekolada w proszku (kakao w proszku, cukier, dekstroza), ŚMIETANKA w proszku, barwnik (węgiel roślinny), aromaty.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zastosowanie informacji produktowych
Każdym produktem firma Dr. Oetker udowadnia swoje motto „Jakość przepisem na sukces”. Staramy się, aby informacje produktowe były właściwe, niemniej jednak może się zdarzyć, że skład, wartości odżywcze oraz obecność alergenów w naszych wyrobach mogą ulec zmianie. Rekomendujemy, aby każdorazowo sprawdzić etykietę produktową na fizycznym opakowaniu przed jego konsumpcją.