Dr. Oetker
Erdbeerzeit
Mieszanka do pieczenia ciemnego biszkoptu z kremem, płatkami czekoladowymi i truskawkami
waga; 345g
Kraj pochodzenia; Niemcy
Składniki: cukier, mąka pszenna, skrobia (PSZENNICA), 8,6% płatki czekoladowe w panierce (cukier, masa kakaowa, niskotłuszczowe kakao w proszku, masło kakaowe, emulgator (lecytyny (SOJA)), syrop glukozowy), 4,3% niskotłuszczowe kakao w proszku, skrobia modyfikowana, maltodekstryna, substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), żelatyna, emulgatory (E 475, E 471), aromat wanilina. Może zawierać: JAJKO, MLEKO, ORZECHY LASKOWE. Kakao z certyfikatem Rainforest Alliance.
Oto co zawiera opakowanie: 240 g mieszanki do pieczenia ciasta 105 g mieszanki na polewę Potrzebne będą również: tortownica (Ø 26 cm), np. Dr. Oetker trochę tłuszczu Wystarczy dodać: 100 g miękkiej margaryny lub masła 2 jajka (rozmiar M) 75 ml (6 łyżek stołowych) mleka 500 g truskawek 400 g zimnej bitej śmietany 100 ml zimnej wody 1 Przygotowanie i wyrabianie ciasta Natłuścić spód tortownicy . Rozgrzany piekarnik. Grzałka górna/dolna: ok. 170°C Konwekcja: ok. 150°C Włożyć mieszankę do zapiekania ciasta do miski, dodać margarynę lub masło, jajka i mleko. Wszystko miksować mikserem (rózgami) krótko na najniższym poziomie, następnie na najwyższym poziomie przez 3 minuty do uzyskania gładkiego ciasta. Rozłóż ciasto równomiernie w tortownicy. 2 Pieczenie Umieść naczynie na ruszcie w piekarniku. Wkładanie: jedna trzecia dolna Czas pieczenia: ok. 30 min Poluzować brzeg tortownicy. Wyjmij ciasto z dna tortownicy, ale pozostaw do ostygnięcia na metalowej podstawce. Umieść schłodzony spód na talerzu do ciasta. Za pomocą łyżki wydrąż podstawę na głębokość 1/2 cm, pozostawiając 1 cm brzeg. W misce grubo pokrusz pozostałe okruchy ciasta. 3 Przygotować polewę Umyć, oczyścić i przekroić na pół truskawki. Ubij śmietanę. Mieszankę na polewę włożyć do miski. Dodaj wodę i mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Złożyć śmietanę w 2 porcjach. Na spód wyłożyć 4 łyżki kremu. Na kremie ułożyć truskawki przecięciem do dołu. Rozłóż pozostały krem na spodzie w kształcie kopuły do krawędzi i posyp okruchami ciasta, w razie potrzeby lekko dociskając. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny.