Kopiec Kreta obchodzi 20 urodziny.
Z tej okazji zapraszamy do wypróbowania Kopca Kreta CZARNEGO - Edycji Limitowanej.
Kopiec Kreta CZARNY to smak, który dobrze znasz. Swoją ciemną barwę zawdzięcza dodatkowi czarnego kakao i węgla roślinnego. Nasza oryginalna polska receptura zawiera także czekoladę oraz polską śmietankę. Sposób przygotowania jest analogiczny do Kopca Kreta oryginalnego. Możesz dodać do niego banany lub inne ulubione owoce. CZARNY to teraz najmodniejszy kolor sezonu!
Świętuj z nami 20 urodziny Kopca Kreta!
Opis produktu
Kopiec Kreta Czarny z czekoladą- ciasto w proszku.
Cechy produktu
Ciasto można podzielić na 16 porcji. 1 porcja = 107 g
Masa netto: 420 g
Kopiec Kreta Czarny swoją ciemną barwę zawdzięcza dodatkowi czarnego kakao i węgla roślinnego. Nasza oryginalna polska receptura zawiera także czekoladą oraz polską śmietankę.
Zawartość opakowania
270 g mieszanki do wypieku ciasta
100 g mieszanki do sporządzenia masy
50 g płatków czekoladowych
Sposób przygotowania
Dodaj:
do ciasta:
- 100 g miękkiej margaryny
- 2 jaja
- 100 ml mleka (ok. 10 łyżek)
- 3 banany (lub inne owoce)
do masy:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tł.
- 100 ml letniej wody (ok. 10 łyżek)
do nasączenia:
- 3 łyżki wody, cukier, sok z cytryny (do smaku)
1. Przygotowanie ciasta
Pamiętaj o schłodzeniu śmietanki, aby dobrze się ubiła.
Piekarnik nagrzej do temp. 170°C (bez termoobiegu). Okrągłą formę o średnicy 24 cm wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jaja i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 min, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto rozłóż równomiernie w formie.
Polecamy formy Dr. Oetker!
2. Pieczenie
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie.
Temperatura pieczenia: ok. 170°C
Czas pieczenia: ok. 30-35 min
Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz i wystudź. Masę można ubijać dopiero po ostudzeniu i wydrążeniu ciasta.
3. Wydrążenie ciasta i ułożenie bananów
Wyłóż ciasto na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ na głębokości 0,5 cm, zostawiając na brzegu 1 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz (3 łyżki wody z cukrem i sokiem z cytryny do smaku). Banany obierz, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).
4. Przygotowanie masy i posypanie ciasta
Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 min na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej letnią wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 30 sek. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę i posyp pokruszonym ciastem. Wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.
Ciasto może się obsypywać - to typowe dla Kopca Kreta
Smacznego :)
Pozostałe informacje
Przygotuj Kopiec Kreta z ulubionymi owocami.
Inspiracji i przepisów szukaj na www.oetker.pl
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce.
Składniki:
cukier, mąka PSZENNA, 12% płatki czekoladowe (cukier, miazga kakaowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgator (lecytyny słonecznikowe)), skrobia PSZENNA, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, żelatyna, proszek do pieczenia (substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), mąka PSZENNA), skrobia modyfikowana, skrobia ryżowa, emulgatory (estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), czekolada w proszku (kakao w proszku, cukier, dekstroza), ŚMIETANKA w proszku, barwnik (węgiel roślinny), aromaty.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zastosowanie informacji produktowych
Każdym produktem firma Dr. Oetker udowadnia swoje motto „Jakość przepisem na sukces”. Staramy się, aby informacje produktowe były właściwe, niemniej jednak może się zdarzyć, że skład, wartości odżywcze oraz obecność alergenów w naszych wyrobach mogą ulec zmianie. Rekomendujemy, aby każdorazowo sprawdzić etykietę produktową na fizycznym opakowaniu przed jego konsumpcją.