Nektar z owoców opuncji figowej.
Ta niezwykła roślina rodem z Meksyku dostarcza nam owoce, z których produkujemy przeprzyszny i niezwykle zdrowy napój.
Spożywane nawet w niewielkich ilościach wspomagają funkcje regeneracyjne skóry, obniżają poziom glukozy we krwi, poziom cholesterolu LDL, mają działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, a przy tym wszystkim pomagają zredukować masę ciała.
Składniki: przecier z opuncji figowej 67%, sok cytrynowy 3%, woda
Wartości odżywcze:
Energia 88kJ 21kcal
Węglowodany 5,2g 3,7gw tym cukry
Tłuszcze 0gw tym tłuszcze nienasycone 0
Białko 0g
Sól 0,07g
Błonnik 0g
Opuncja figowa – właściwości
Opuncja figowa wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwwirusowe, antyoksydacyjne, neuroprotekcyjne, przeciwcukrzycowe, a nawet laktogenne.
W badaniach na myszach wykazano, że ekstrakt z owoców może hamować proliferację komórek raka szyjki macicy, jajnika, pęcherza w warunkach in vitro oraz wywoływać supresję wzrostu guza jajnika.
Przeciwnowotworowy wpływ potwierdzono również względem betaniny wyizolowanej z opuncji.
Ze względu na swoje dobroczynne działanie, opuncja figowa jest wykorzystywana już od wieków w leczeniu przeróżnych dolegliwości takich jak:
astma, duszności, marskość wątroby na skutek nadużywania alkoholu,
niestrawność, nieżyt żołądka i jelit, wrzody pektyny prawdopodobnie sprzyjają regeneracji śluzówki w obrębie przewodu pokarmowego),
w postaci podgrzewanych obkładów: reumatyzm, przewlekłe choroby skórne, rumień, oparzenia, skaleczenia, rany (łagodzenie bólu, przyspieszanie gojenia);
obkłady przykładane do piersi mogą pobudzać laktację.