Wychodząc naprzeciw klientom korzystającym z obu naszych kont – ITALIAMO_CAFFE (kawy) oraz ITALIAMO_APETITO (delikatesy) – uprzejmie informujemy, że będziemy je stopniowo łączyć, by docelowo pozostawić niniejsze.
Per qualsiasi informazione in italiano non tardate a contattarci: 792 288 411; italiamo@onet.eu
Profesjonalna firma z Cartageny (Kolumbia) Seatech International Inc. posiada linię technologiczną gwarantującą wysoką jakość finalnego produktu.
Niniejsza aukcja dotyczy 1 puszki różowopłetwego tuńczyka w oleju z oliwek OROMARE Tonno all'olio d'oliva (Prima Schelta / Jakość 1-sza klasa).
Waga netto: 80g; masa po odsączeniu 52g.
Spożyć najlepiej przed: 07.06.2023 r.
Produkt przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła oraz światła.
Po napoczęciu zawartości resztę ryby pozostawić w zalewie i umieścić puszkę w lodówce, a całość w miarę możności skonsumować w ciągu 2-3 dni.
Tonno all'olio d'oliva (Tuńczyk w oliwkowym oleju) – od zawsze jest lubianym i najczęściej kupowanym produktem tego typu we Włoszech. Sukces ten udało się osiągnąć dzięki użyciu cenionej odmiany tuńczyka różowopłetwego. Żyje on w otwartych czystych akwenach morskich, dlatego jego mięso ma charakterystyczny różowy kolor, delikatny zapach i strukturę zwartą lecz miękką.
Produkcja odbywa się w prosty sposób: ryba jest podgotowywana na parze, a następnie formowana ręcznie, by zagwarantować dokładną czystość mięsa i jego wysoką jakość. Następnie masa jest puszkowana, zalewana oliwkowym olejem ze szczyptą soli morskiej, bez użycia konserwantów czy sztucznych aromatów.
WŁAŚCIWOŚCI TUŃCZYKA:
Jest bogatym źródłem protein (porcja 100g to 10% dziennego zapotrzebowania), fosforu, będącego oprócz wapnia podstawowym budulcem kości i zębów (100g to 20% dziennego zapotrzebowania), witaminy PP (100g to ok. 50% dziennego zapotrzebowania). Jest łatwo przyswajalny: trawienie trwa 2 godziny, podczas gdy np. mięsa to ok. 3-4 godziny – z tego względu jest polecany dzieciom i osobom starszym.
OCENA JAKOŚCI:
Po otwarciu puszki tuńczyk powinien mieć kolor różowawy, niezbyt ciemny, a masa winna być zwarta (czyli spójna i mięsista bez odłamanych kawałków); zalewa z oliwy i solanki ma być przeźroczysta i lekko przykrywać powierzchnię mięsną; po odcedzeniu wg własnego gustu tuńczyk powinien być w miarę suchy, ale jednocześnie miękki/delikatny.
Na rynku przetworów rybnych OROMARE to rozpoznawalna już, istniejąca od lat na rynku włoskim, marka handlowa, oferująca tuńczyka z połowów u "złotych" wybrzeży Kolumbii znanych w branży rybołówczej jako Puerto Dorado. Tam operuje konsorcjum przetwórcze Seatech International Inc. z siedzibą w Cartagenie, które poławia i selekcjonuje najlepsze tuńczyki: zbite i miękkie jednocześnie, aromatyczne i bogate w wartości odżywcze. Ta firma zajmuje się całą fazą produkcji konserw z tuńczyka, od połowów po pakowanie, a także oferuje firmom zewnętrznym możliwość zakupu ich produktów i odsprzedaży na innych rynkach. W Kolumbii Seatech International Inc. używa marki handlowej Van Camp, która, jak się zdaje, jest dość znana w tych częściach świata. W Europie jej odpowiedniki to właśnie OROMARE, ale także wspomniane „Puerto Dorado”.