Tytuł: Domowy wyrób win. Win owocowych, miodów pitnych, wódek, likierów, coctailów.
Autor: Mgr. inż. Jan Cieślak.
Wydawca: Wydawnictwo Watra, Warszawa 1974, wydanie VII. 407 stron, rysunki, plany, tabele w tekście, oprawa miękka, format 14,5x20,5 cm.
Stan dobry - ogólne podniszczenie i zabrudzenia okładki oraz środka (okładka ponownie doklejona do bloku) – poza tym stan OK.
Opis: Książka zawiera podstawowe wiadomości teoretyczne oraz wyczerpujące wskazówki praktyczne, dotyczące wyrobu win owocowych i wódek gatunkowych w gospodarstwie domowym. Przedstawione są one w sposób dostosowany do poziomu i potrzeb szerokiego kręgu Czytelników.
Praca składa się z dwóch działów, omawiających wyrób win i miodów pitnych oraz wyrób wódek gatunkowych, likierów, cocktailów i napojów mieszanych. W każdym z tych działów część ogólna jest poświęcona podstawowym wiadomością teoretycznym oraz dotyczącym surowców, przyrządów i zasad przerobu, część szczegółowa zawiera przepisy na poszczególne wyroby.
Spis treści [tytuły działów i rozdziałów]:
Od autora;
Wyrób win owocowych i miodów pitnych:
Część pierwsza: Wiadomości ogólne:
- I. Charakterystyka win owocowych;
- II. Sprzęt potrzebny do wyrobu wina;
- III. Surowce do wyrobu win;
- IV. Ogólne wiadomości o fermentacji;
Część druga: Wyrób win owocowych:
- V. Ogólne zasady wyrobu wina;
- VI. Otrzymywanie moszczu owocowego;
- VII. Przygotowanie moszczu do fermentacji;
- VIII. Fermentacja moszczu;
- IX. Zlewanie młodego wina;
- X. Dojrzewanie wina;
- XI. Filtrowanie wina;
- XII. Klarowanie wina;
- XIII. Prace kiperskie;
- XIV. Rozlew wina do butelek;
- XV. Utrwalanie wina;
Część trzecia: Przepisy szczegółowe sporządzania win:
- XVI. Wytyczne do korzystania z przepisów;
- XVII. Przepisy na wina z owoców świeżych [19];
- XVIII. Przepisy na wina z owoców suszonych [1];
- XIX. Przepisy na wina zorzowe [1];
- XX. Przepisy na esencje do win [7];
- XXI. Przepisy na wina owocowe typu win gronowych [7];
Część czwarta: Wady i choroby wina oraz ich usuwanie:
- XXII. Charakterystyka zmian chorobowych w winie;
- XXIII. Wady wina;
- XXIV. Choroby wina [7];
Część piąta: Wyrób miodów pitnych:
- XXV. Charakterystyka i podział miodów pitnych;
- XXVI. Ogólne wiadomości o miodzie pszczelim;
- XXVII. Sposoby wyrobu miodów pitnych;
- XXVIII. Przepisy szczegółowe na wyrób miodów pitnych [3].