Podpuszczka serowarska Danisco – do samodzielnego przygotowania domowego sera
Podpuszczka serowarska Danisco to preparat enzymatyczny zawierający protezę z grzybów Rhizomes miehei. Podpuszczka Danisco jest przeznaczona do wytwarzania serów w warunkach domowych.
Jak przygotować domowy ser z podpuszczką serowarską Danisco?
Jedna saszetka podpuszczki (2 g) przeznaczona jest dla 20 litrów mleka. Jeśli chcemy użyć mniejszej ilości mleka, należy użyć odpowiednio mniej proszku podpuszczki.
Do uzyskania 200 g sera należy użyć 2 litry mleka.
Mleko podgrzać do temperatury 32-34°C i dodać szczyptę (np. odmierzyć na końcówce noża kuchennego) podpuszczki, następnie odczekać 20-30 minut aż powstanie skrzep o konsystencji galaretki. (Pozostałą w saszetce podpuszczkę włożyć do małego słoika lub woreczka i wstawić do zamrażarki).
Uzyskany skrzep pokroić (wkładając nóż co ok 2 centymetry) i odstawić na 10 minut.
Następnie podgrzać go przez 15 minut do temperatury 42°C. przez cały czas utrzymując w ruchu wirowym - mieszając.
Odsączyć oddzieloną serwatkę i przełożyć pozostały sernik do sitka.
Na sitku ucisnąć, aż nastąpi całkowite zlepienie się sera i powstanie jednolity kawałek.
Po wyjęciu sera z sitka, posypać go solą i odstawić na pół godziny, po czym spłukać ser wodą lub kwaśną serwatką i pozostawić do ocieknięcia.
Roztopić masło w małym garnuszku i polać powierzchnię sera oraz posypać przyprawami i dodatkami np. orzechami itp.
Tak przyrządzony ser można spożyć od razu lub odstawić do lodówki. W takich warunkach może dojrzewać wiele tygodni, a w miarę dojrzewania ser staje się smaczniejszy.
Ser można także zaprawić w słoiku np. pokroić w kostkę i zalać zalewą olejowo-korzenną.
Skład podpuszczki serowarskiej do domowego sera Danisco:
proteaza z grzybów Rhizomucoc miehei, chlorek sodu, E211 (<=1%)
Informacje dodatkowe
Przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach w temperaturze 2-8°C.