Sos chili SAMBAL OELEK – ostry sos indonezyjski, swoisty rodzaj przecieru, sporządzanego z ostrych papryczek chili z dodatkiem soku z limonki, brązowego cukru, octu ryżowego, czosnku i oliwy.
Do sosu wykorzystane zostały takie papryczki jak Habanero, Bhut Jolokia, Thai Chili, Piri - Piri - jest on na prawdę bardzo ostry!
Papryczki uprawiane w moim cieplaku bez nawozów i oprysków!
Pojemność słoika: 190 ml
Sos swoją ostrość zawdzięcza zawartości wysokiego stężenia kapsaicyny obecnej w papryczkach chili. Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryczek chili. Papryczki chili stosuje się coraz częściej w leczeniu nowotworów. Dlaczego? Naukowcy wykazali, że kapsaicyna zawarta w ostrych papryczkach pobudza komórki nowotworowe do apoptozy (samozniszczenia), atakując ich mitochondria (które odpowiadają za wytwarzanie energii). Jednocześnie nie uszkadzając zdrowych komórek.
Wszystkie moje przetwory wolne są od chemii jaka jest stosowana w marketowych produktach.
Oferowane na wszystkich moich aukcjach DOMOWE PRZETWORY to nadwyżki z domowej spiżarni. Nie są to hurtowe produkcje z owoców i warzyw nieznanego pochodzenia. Nie znajdziesz u mnie setek takich samych przetworów. Wszystkie przetwory są zrobione z EKOLOGICZNYCH produktów pochodzących z mojej małej działki. Do wytwarzania swoich przysmaków wykorzystuję tylko naturalne produkty i przyprawy - nie zawierają one absolutnie żadnych barwników, konserwantów a owoce i warzywa są wolne od nawozów i oprysków. Wszystko co mam na sprzedaż w danym momencie jest dostępne na moich aukcjach.
Moja działka położona jest na Lubelszczyźnie, na obszarze oddalonym od przemysłu i tranzytu.
KONIECZNIE ZAJRZYJ NA MOJE POZOSTAŁE AUKCJE ! ;)