Autor: Piotr Kafel
Wydawca: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Rok wydania: 2014
Wydanie: I
Stron: 115
Format: 165 x 235 mm
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-7252-681-6
"Duża liczba oferowanych w handlu produktów spożywczych zmusza producentów i dystrybutorów żywności do stosowania różnych metod ich promocji.
W pracy przedstawiono wybrane znaki i godła promujące żywność, w tym system oznaczeń odnoszący się do wymagań religijnych, programy wspierane przez organy administracji państwowej oraz prywatne znaki i godła promocyjne. W publikacji opisane zostały w większości dobrowolne systemy, które można wykorzystać w promowaniu żywności. Niemniej jednak znakowanie żywności jest jednym z podstawowych obszarów prawa żywnościowego mającego na celu ochronę zdrowia konsumenta i rzetelność w handlu, dlatego należy znać wymagania i się do nich stosować."
Ze Wstępu.
Spis treści:
Wstęp
I. OBLIGATORYJNE SYSTEMY BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI W PRZETWÓRSTWIE
- Wytyczne międzynarodowe
- Prawo żywnościowe w Unii Europejskiej
- Polskie prawo związane z bezpieczeństwem żywności
- Dobra praktyka higieniczna oraz dobra praktyka produkcyjna
- HACCP
II. DOBROWOLNE SYSTEMY ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ I BEZPIECZEŃSTWEM W BRANŻY SPOŻYWCZEJ
- System zarządzania jakością ISO 9001
- System zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO 22000
- Standardy dostawców w branży spożywczej (IFS, BRC. GLOBALG.A.P.)
- Pozostałe znormalizowane systemy zarządzania
III. OPIS SYSTEMÓW ZAPEWNIENIA WYSOKIEJ JAKOŚCI ŻYWNOŚCI
- Wymagania prawne
- Produkty ekologiczne
- Produkty tradycyjne i regionalne
- Produkty wysokiej jakości z regionów najbardziej oddalonych
- Normy handlowe
- Krajowe systemy zapewnienia wysokiej jakości żywności
IV. ZNAKOWANIE PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH
- Zasady znakowania i promocji żywności
- Znak zgodności z Polską Normą
- Znakowanie żywności związane z wymaganiami religijnymi
- Inne popularne znaki promujące żywność
V. SYSTEMY OCENY ZGODNOŚCI W PRZETWÓRSTWIE ŻYWNOŚCI
- Rola akredytacji w ocenie zgodności
- Certyfikacja wyrobów
- Certyfikacja systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem w przetwórstwie żywności
Literatura
Spis tabel
Spis rysunków