DIETETYKA ŻYWNOŚĆ ŻYWIENIE W PREWENCJI I LECZENIU
Mirosław Jarosz
- Rok wydania: 2017
- Wydanie: I
- Ilość stron: 627
- Oprawa: twarda
- ISBN: 978-83-86060-88-7
Książka ta jest efektem prowadzonych przez IŻŻ badań naukowych i praktycznego zastosowania wyników tych badań mających duże znaczenie społeczne, w szczególności w zakresie ochrony zdrowia.
Wybitni specjaliści z obszaru nauk medycznych omawiają szereg ważnych aspektów zdrowia publicznego, szczególnie dotyczących poradnictwa dietetycznego, sposobu i stanu odżywienia populacji oraz prewencji i leczenia żywieniowego przewlekłych chorób niezakaźnych.
Ze względu na swój charakter monografia jest cennym źródłem informacji i wiedzy nie tylko dla dietetyków i wszystkich osób zawodowo zajmujących się żywieniem czy leczeniem żywieniowym, lecz także dla lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej i specjalistów oraz dla samych pacjentów i każdego, kto chce poznać możliwości żywieniowej prewencji przewlekłych chorób niezakaźnych. Publikacja może być wykorzystywana w kompleksowym leczeniu chorób dietozależnych, gdyż szczegółowo omawia zasady żywienia osób w różnych stanach chorobowych, a jednocześnie uczy współpracy pomiędzy lekarzem i dietetykiem, co jest gwarancją skuteczności stosowanego leczenia dietetycznego.
Spis treści:
Dietetyka ogólna.
1. Rola dietetyka w prewencji i leczeniu chorób. Kompetencje i umiejętności dietetyka w Europie.
2. Światowe, europejskie i rządowe strategie poprawy zdrowia poprzez prawidłowe żywienie i aktywnośc fizyczną.
3. Normy żywienia. Tabele zbiorcze.
4. Bazy danych oraz tabele składu i wartości odzywczej żywności.
5. Składniki pokarmowe.
6. Zasady prawidłowego żywienia.
7. Ocena stanu odżywiania.
8. Ocena sposobu odżywiania.
9. Programy komputerowe do planowania i bieżącej oceny sposobu żwienia i stanu odżywiania chorych.
10. Metody zmiany nawyków żywieniowych i stylu życia.
11. Bilans energetyczny.
12. Nomenklatura diet.
Leczenie dietetyczne chorób.
13. Choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego.
14. Choroby jelit.
15. Choroby wątroby i dróg żółciowych.
16. Choroby trzustki.
17. Choroby nerek.
18. Choroby układu krążenia.
19. Choroby metaboliczne.
20. Choroby układu kostno-stawowego.
21. Nowotwory złośliwe.
22. Choroby oczu.
23. Choroby skóry.
24. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe.
25. Choroby endokrynologiczne.
26. Choroby neurodegeneracyjne.
Żywność.
27. Prawo żywnościowe.
28. Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
29. Produkty wzbogacane.
30. Suplementy diety - korzyści i zagrożenia.
31. Substancje dodatkowe w żywności - aspekty zdrowotne.
32. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne.
33. Spersonalizowane żywienie.
Interakcje pomiędzy żywnością a lekami i suplementami diety.
34. Leki a żywność.
35. Suplementy diety a leki.