Agnieszka Biernat - autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” , "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także programów i wywiadów radiowych poświęconych profilaktyce zdrowotnej. Właścicielka Gabinetu Dietoterapii. Na co dzień aktywnie propaguje zasady zdrowego odżywiania i ekologicznego stylu życia. Prowadzi indywidualne porady zdrowotno - dietetyczne, wykłady oraz warsztaty poświęcone wyżej wymienionym zagadnieniom, pisze artykuły na temat profilaktyki zdrowotnej, higieny psychicznej, kosmetyki naturalnej i ekologii. Współpracuje z lekarzami różnych specjalności, terapeutami oraz ośrodkami. Jej życiowe pasje to ekomedycyna, dietetyka, psychotronika, radiestezja zdrowia. Niniejsza książka pomoże Państwu w wyrobieniu sobie własnego zdania na temat właściwego odżywiania. Autorka w konkretny i jasny sposób przedstawia Czytelnikowi wiedzę o poszczególnych grupach pokarmów odwołując się przy tym do zdania autorytetów jak i do zdrowego rozsądku Czytelnika."Oprócz kompedium wiedzy o swiadomym odżywianiu, macie Państwo przed sobą także bodziec do zastanowienia się nad własną dietą i zachętę do ewentualnej zmiany. Wszystko oprawione w mnóstwo faktów i napisane lekkim, przystępnym językiem"
Spis treści: Słowo wstępne Od autorki Współczesna żywność - jej zalety i wady - 11 Składniki odżywcze w codziennej diecie - 31Czy każdy rodzaj żywności jest dla człowieka? - 68Produkty zwierzęce a zdrowie - 88Używki - 111Przyprawy - 119Zasady zdrowego odżywiania - 146Talerz świadomego konsumenta - 161Czym ugasić pragnienie - 192Pierwsze kroki w kierunku zdrowia - 201