Dictamo, czyli lebiodka kreteńska, to jedna z najwyżej cenionych roślin leczniczych w basenie Morza Śródziemnego. Jej cenne właściwości lecznicze znane były już starożytnym.
Roślinę tę z powodzeniem stosowano jako środek bakterio- i grzybobójczy, przeciwbólowy, w reumatyzmie, problemach gastrycznych, okładach na rany i wielu innych.
Lebiodka kreteńska świetnie sprawdzi się w kuchni, zwłaszcza w połączeniu z oliwą, pieczywem, czy nabiałem.
Jako surowieć wykorzystuje się odpowiednio: liście, korzenie lub kwiatki.
Dictamnus w naturze żyje w trudno dostępnych, skalistych miejscach.
Przygotowanie: 1 łyżka stołowa ziół na 200ml wody 90C, zaparzać pod przykryciem ok. 5 min.
Dobre również na zimno z dodatkiem lodu (wtedy napar z 5-6 łodyg)
Składniki: Dictamo* z Krety (lebiodka kreteńska) - całe kwiaty i liście
*certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego, Rolnictwo UE
Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Uwaga! Zioła powinny być spożywane z ostrożnością, szczególnie przez kobiety w ciąży lub karmiące.
Producent: Tofillo