Pastificio Di Bari Tarall’Oro narodziło się w 1982 roku w przyjemnej okolicy w południowo-wschodniej części Bari, a dokładnie w Turi. Początkowo produkowali tylko taralli czyli małe włoskie kruche obwarzanki. Po kilku latach rozpoczęli nową linię, obejmującą produkcję makaronów rzemieślniczych, która od razu zdobyła uznanie na rynku. Produkcja odbywa się z wykorzystaniem semoliny ekstra kalibrowanej, pozyskiwanej do ekstrakcji najlepszej pszenicy durum. Początkowo proces produkcyjny odbywał się przy użyciu rzemieślniczych maszyn, które pozwalały na produkcję makaronów tylko w formach orecchiette, cavatelli, fusilli, strascinate i capunti. Jednak w kolejnych latach dzięki ciągle rosnącemu zainteresowaniu klientów, zainstalowano nowe linie produkcyjne oraz nowy park maszynowy wyposażony w matryce z brązu, które pozwoliły na produkcję kolejnych form - między innymi kółek czy strozzapreti.
Chociaż przez lata wprowadzano nowe technologie, produkcja pozostaje wierna tradycjom, aby zachować smaki z przeszłości.
Spaghetti rigati Nero di Sepia to czarny makaron rzemieślniczy z dodatkiem atramentu mątwy. Wytwarzany jest w matrycy z brązu i poddany procesowi powolnego suszenia w celu utrzymania możliwie niezmienionych cech jakościowych surowca.
Kraj uprawy pszenicy: Włochy
Kraj frezowania: Włochy
Czas gotowania: 10-11 minut
Wskazówka: czas gotowania podany jest na opakowaniu, zalecamy jednak sprawdzanie miękkości makaronu w trakcie gotowania, dopasowując ją do indywidualnych preferencji.