DESTYLATOR SZYBKOWAR 2W1 12L INOX BIOWIN 340112
Uniwersalne urzadzenie o funkcji destylatora i szybkowaru o pojemności 12L. Zapewni czystą destylację i szybkie gotowanie. Zestaw zawiera: szybkowar (zbiornik), aparat destylacyjny (chłodnica + odstojnik) profesjonalny termometr, wąż do podłączenia odpływu i dopływu wody - 2m, złączkę pasującą do kranów domowych.
Produkt pochodzi z polskiej dystrybucji, posiada polską instrukcję i 24 miesięczną producenta
Biowin 340112 Destylator i szybkowar 2w1
- Produkt wykonany jet z wysokiej jakości stali nierdzewnej.
- Przystosowany do kuchenek gazowych, elektrycznych, ceramicznych i indukcji.
- Ciśnienie robocze: 0,6 BAR
- Ciśnienie otwarcia zaworu roboczego: 0,6 BAR
- Ciśnienie otwarcia zaworu bezpieczeństwa: 1,1 BAR
- Wymiary: 35x24x32,5 (szer/gł/wys) [cm]
Aparat destylacyjny: chłodnica z wężownicą z rurki o średnicy 8mm i długości 2m + odstojnik pozwalający pozbyć się ubocznych frakcji destylacji, materiał: stal nierdzewna. Profesjonalny termometr z wyświetlaczem LCD: sonda ze stali nierdzewnej o długości 140mm, zakres temperatury: -50°C do+300°C (-58°F do 572°F), bateria: 1x LR44 (w komplecie).
Szybkowar: szczelny garnek, w którym w czasie gotowania potraw następuje wzrost ciśnienia, powoduje to wzrost temperatury wrzenia wody i przyspieszenie procesu gotowania, dno naczynia pobiera błyskawicznie już najmniejszą ilość energii, która jest rozdzielana równomiernie na całą powierzchnię dna i tam magazynowana, przyspiesza proces gotowania co pozwala na oszczędność czasu i energii oraz zmniejsza ilość substancji wymywanych z potraw, wykonany jest ze stali nierdzewnej, przystosowany jest do kuchenek gazowych, elektrycznych, ceramicznych i indukcji.
MONTAŻ ZESTAWU W CELU DESTYLACJI
- Przykręcić chłodnicę z odstojnikiem do pokrywy szybkowaru (w miejsce zaworu roboczego puszczającego parę) – 1.
- Podłączyć chłodnicę do źródła zimnej wody w przeciwprądzie do odbieranego destylatu ( dolny otwór w chłodnicy - 2). Odpływ do zlewu górnym otworem chłodnicy –3.
- W części górnej odstojnika znajduje się otwór, w którym należy umieścić termometr – 4
DESTYLACJA
- Po zmontowaniu zestawu wlać do szybkowaru ok. 2l wody z octem i przedestylować w celu wysterylizowania zestawu. Jest to czynność jednorazowa.
- Wlać do pustego szybkowaru nastaw 10l i podgrzewać na kuchence. Czas nagrzania na kuchence indukcyjnej to ok. 30min.
- Po osiągnięciu temp. ok. 80°C ze studzonej zimną wodą chłodnicy zaczyna skraplać się destylat.A
- UWAGA!!!! Pierwsze 70ml to tzw. przedgony, które należy odlać ponieważ są to substancje najbardziej lotne, które mogą popsuć smak destylatu.
- Po zakończeniu destylacji należy spuścić ciecz z odstojnika.
- Prawidłowy czas destylacji to ok. 1godz na 1l destylatu.
Zestaw zawiera:
- szybkowar (zbiornik)
- aparat destylacyjny
- profesjonalny termometr
- wąż do podłączenia odpływu i dopływu wody
- złączka pasująca do kranów domowych