Aparat destylacyjny AROMA DE LUXE wykonany z certyfikowanej stali kwasoodpornej spawany metodą Tig w osłonie argonu.
Wykonany z myślą o destylacji alkoholi aromatycznych (destylaty zbożowe, owocowe, z owoców po nalewkowych i maceratów owocowych i ziołowych) oraz alkoholi czystych.
Wydajność sprzętu 4 - 6 litrów na godzinę w zależności od rodzaju destylatu i mocy grzałek.
Destylator AROMA DE LUXE składa się z:
-
kotła płaszczowego - bełkotka
-
kolumny rektyfikacyjnej półkowej,
-
kolumny katalitycznej
-
głowicy,
-
grzałki elektrycznej.
Wszystkie elementy połączone są złączami SMS o średnicy 104mm. Bardzo łatwo ten aparat można rozłożyć i złożyć bez skręcania i rozkręcania dziesiątek śrub. Uszczelki w złączach gwarantują szczelne i pewne w połączeniach, jednocześnie nie są narażone na uszkodzenie przy skręcaniu.
Aparat ogrzewany jest grzałką elektryczną wykonaną za stali kwasoodpornej.
GŁOWICA destylatora AROMA DE LUXE
Głowica aparatu w której skład wchodzą:
-
deflegmator z układem E-Arc,
-
chłodnica końcowa,
-
urządzenie do ciągłego pomiaru mocy destylatu tak zwana „papuga”
DEFLEGMATOR
Deflegmator to część niezbędna do skroplenia części pary wychodzącej z kotła. Skroplona para, która w postaci cieczy spływa na półki rektyfikacyjne miesza się z parą idącą do góry wzmacnia ją i coraz uboższa w alkohol spływa do kotła. Czynność ta powtarza się na każdej półce i dzięki temu do góry idzie coraz bardziej nasycona para alkoholem, a do kotła spływa ciecz o mniejszej zawartości. Wzmocniona para przechodzi przez deflegmator i dostaje się do chłodnicy końcowej. Przepływa przez papugę i spływa do podstawionego naczynia
Głowica posiada dwie listwy.
-
Pierwsza listwa zasilająca. Do niej doprowadzamy wodę niezbędną do prowadzenia procesu. Przewód zasilający z sieci podłączamy do listwy za pomocą szybko złączki. Na listwie mamy trzy wyjścia.
-
Wyjście na chłodnicę wyposażone w zaworek precyzyjny, którym regulujemy temperaturę wypływającego destylatu. Zawór ustawiamy tak, żeby dół chłodnicy był zimny. Takie ustawienie daje nam zimny destylat o temperaturze wody użytej do chłodzenia.
Aparaty te w wersji bardziej rozbudowanej mogą być wyposażone w automat sterujący temperaturą chłodnicy.
-
Wyjście na deflegmator sterowane za pomocą układu E –ARC. E-ARC to automatyczny układ sterowania wodą chłodzącą, który zapewnia oszczędność w wodzie, a przede wszystkim zapewnia stabilizację pracy destylatora. Ustalamy odpowiednią temperaturę na komputerze i dzięki temu aparat pobiera optymalną ilość wody. Elektrozawór sterowany termoregulatorem z dokładnością do 0,1°C. Elektrozawór wyposażony jest w bardzo precyzyjny dławik przepływu, którym sterujemy bezwładnością temperatury na deflegmatorze.
Za pomocą sterownika ustawiamy takie parametry destylacji jakie są najbardziej odpowiednie do surowca z, którego robimy destylat – wyższa temperatura - destylat bardziej aromatyczny, niższa - bardziej czysty zawierający mniej aromatu.
-
Wyjście na zawór służący do płukania całej kolumny po każdym skończonym procesie. Woda z zaworu podawana jest na sam szczyt kolumny i pod dużym ciśnieniem przez nią przepływa, płucząc deflegmator, półki rektyfikacyjne i katalizator. Dzięki temu bez żadnych dodatkowych problemów i czynności utrzymujemy czystość całego aparatu. Po każdej destylacji powinniśmy aparat przepłukać.
- Druga listwa oprowadzająca. Do listwy tej przepływa woda z deflegmatora oraz chłodnicy i za pomocą jednego przewodu odprowadzamy ją do kanalizacji.
KOLUMNA REKTYFIKACYJNA
Kolumna rektyfikacyjna z pięcioma półkami kołpakowymi i z czterema wizjerami jest idealnym rozwiązaniem do destylacji alkoholi aromatycznych.
Na niej robimy destylaty owocowe, destylaty zbożowe, destylaty nalewów na owoce, zioła i wszystko to co posiada aromat, który chcemy zachować.
Na tej kolumnie możemy robić destylat o mocy do 92°C
KOLUMNA KATALITYCZNA
Kolumna wypełniona miedzianymi sprężynkami pryzmatycznymi. Kolumna jest niezbędna szczególnie, gdy chcemy zrobić destylaty z wina, z fermentowanych owoców i zacierów zbożowych i ziemniaczanych.
Na miedzi, z której zrobione są sprężynki osiada siarka obecna w cieczy, którą destylujemy. Destylaty zrobione na tym aparacie nie będą mieć zapachu siarkowodoru (zapach zgniłego jaja)
Musimy tylko pamiętać, że co kilka gotowań (3-4 gotowań) należy pryzmę miedzianą wytrawić. W tym celu sprężynki miedziane wsypujemy do naczynia ze stali kwasoodpornej i zalewamy 3% wodą utlenioną z dodatkiem 5g kwasku cytrynowego. Po trawieniu należy pryzmę bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Sprężynek nie mieszać łyżką.
CHŁODNICA KOŃCOWA
Wykonana z trzech metrów rurki stalowej w płaszczu stalowym, służąca do całkowitego schłodzenia destylatu zakończona złączem SMS do podłączenia papugi.
PAPUGA
Urządzenie do ciągłego pomiaru mocy destylatu z zaworem do spuszczania przedgonów.
KOCIOŁ PŁASZCZOWY
Kocioł do gotowania bez możliwości przypalenia wsadu w gęstej postaci nastawów i zacierów zbożowych. W kotle wsad podgrzewany jest za pomocą wody. Kocioł pracuje w systemie bezciśnieniowym, co daje to bezpieczne użytkowanie aparatu.
Kocioł połączony jest z płaszczem kotła przez zawór zwrotny zakończony bełkotką. Nadmiar pary tym połączeniem dostaje się do kotła i miesza nam wsad.
Kocioł ma dodatkowy wlew z wizjerem i złącze SMS 104mm do przykręcenia kolumny rektyfikacyjnej.
Kocioł wyposażony jest w listwę z zaworem bezpieczeństwa i zaworem zasilającym płaszcz w wodę. Dodatkowo jest też zawór przelewowy do sprawdzania poziomu wody w płaszczu. Na dole w płaszczu są dwa zawory jeden o średnicy 6/4” do spuszczania odwaru i do spuszczania wody z płaszcza. Do podgrzewania zamontowana jest grzałka o mocy 3x1,5kw
Na tym sprzęcie możemy robić bardzo dobre o wysokiej jakości destylaty o niepowtarzalnym smaku i aromacie za bardzo niewielkie pieniądze.
W naszych aparatach destylacyjnych nie montujemy filtrów węglowych, ponieważ do filtrowania destylat powinien być:
- rozcieńczony z wodą w stosunku 1 do 1,
-
zmrożony,
Należy pamiętać, że destylat przez filtr węglowy przepuszczamy bardzo powoli. Wolniej niż 1 litr/godzinę, a ten aparat destyluje z szybkością 46 litrów na godzinę.
W ofercie posiadamy przeróżne filtry węglowe do filtracji destylatów.
Takich destylatów nigdy nie przepuszczamy przez węgiel aktywny, ponieważ wyczyści nam aromat. Gdyby zapach był zanieczyszczony, to do wygładzania (korekty zapachu) stosujemy minerał aktywny „Alco-pure”, który nie pozbawi destylatu z aromatów tylko wyciągnie zapach pogonu i innych niepożądanych zapachów.
Jest wiele sposobów zrobienia bardzo dobrego alkoholu tu podaję najprostsze ale skuteczne metody.
Na tym aparacie możemy również zrobić alkohole czyste. Należy alkohol destylować dwukrotnie. Po pierwszym gotowaniu rozcieńczamy destylat z wodą w stosunku 1 do 1, przepuszczamy przez węgiel aktywny i destylujemy drugi raz. Nie rozcieńczony destylat źle się filtruje i nie oddaje większości zanieczyszczeń.
UWAGA:
W Polsce destylacja alkoholu etylowego jest nielegalna, nawet na własny użytek.
Informacja:
Wyrabianie alkoholu etylowego bez wymaganego zezwolenia jest w Polsce nielegalne. Urządzenia do destylacji mogą być nielegalne w niektórych krajach. Należy sprawdzić obowiązujące w danym kraju przepisy.
FIRMA STAROWAR zdecydowanie odradza wszelkie niezgodne z prawem zastosowania i nie ponosi odpowiedzialności za wszelkie nadużycia z powodu bezprawnego wykorzystania.