DESTYLATOR ZIMNE PALCE ZE STALI NIERDZEWNEJ INOX KOLUMNA DESTYLACYJNA CHŁODNICA ODSTOJNIK 30 LITRÓW BIOWIN 340133 TORPEDA
"TORPEDA" - profesjonalny destylator z dwuczęściową kolumną typu ZIMNE PALCE. Na spodzie kolumny znajduje się siatkowa podpora wypełnienia, która zabezpiecza wkład przed wysypywaniem się. Produkt wykonany został z blachy kwasoodpornej o znakomitych parametrach. Destylator charakteryzuje się wysoką jakością wykonania i dbałością o szczegóły. Cały zestaw jest sprawdzony ciśnieniowo i gotowy do użycia. Zaprojektowany dla klientów ceniących sobie jakość produktu końcowego.
Produkt pochodzi z polskiej dystrybucji, posiada polską instrukcję i 24 miesięczną producenta
Biowin 340133 Destylator Zimne Palce 30l
- Produkt wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej.
- Kulumna destylacyjna Zimne Palce
- Chłodnica z odstojnikiem
- 2 termometry w komplecie
- Przystosowany do kuchenek gazowych, elektrycznych, ceramicznych i indukcji.
- Ciśnienie robocze: 0,6 BAR
- Wymiary: 36x36x96 (szer/gł/wys) [cm]
Aparat destylacyjny
Kolumna destylacyjna rozkręcana, 2-częściowa (część dolna z możliwością zastosowania wypełnienia np pierścieniami Raschiga wraz z siatkową podporą wypełniania, która zabezpiecza wkład przed wysypywaniem się, część górna z 4 zimnymi palcami), odstojnik z zaworem kulowym, chłodnica. Profesjonalny termometr z wyświetlaczem LCD: sonda ze stali nierdzewnej o długości 140mm, zakres temperatury: -50°C do+300°C (-58°F do 572°F), bateria: 1x LR44 (w komplecie).
Pojemnik
Garnek z uszczelnioną pokrywą zamykaną pięcioma uchwytami, w której znajduje się otwór na chłodnicę oraz otwór na termometr bimetaliczny. Pojemnik wykonany ze stali nierdzewnej o wytrzymałości temperaturowej -190-800⁰C. Dno naczynia pobiera błyskawicznie najmniejszą ilość energii, która jest rozdzielana równomiernie na całą powierzchnię dna i tam magazynowana, przyspiesza proces gotowania co pozwala na oszczędność czasu i energii, wykonany jest ze stali nierdzewnej, przystosowany jest do kuchenek gazowych, elektrycznych, ceramicznych i indukcji.
Profesjonalny termometr z wyświetlaczem
Służy do pomiaru temperatury oparów w odstojniku. Sonda ze stali nierdzewnej o długości 140mm, zakres temperatury: -50⁰C do +300⁰C (-58⁰F do 572⁰F), bateria: 1x LR44 (w komplecie).
Termometr analogowy dedykowany do destylacji
Służy do określenia temperatury pary w pojemniku, zakres temperatur: 20-110⁰C, zaznaczone są przedziały temperatur odpowiadające temperaturom wrzenia odpowiednich związków, dodatkowo zawiera dwie uszczelki oraz nakrętkę.
Wężyk
Wężyk igielitowy o długości 2m, z plastikowym szybkozłączem umożliwiającym łatwe podłączenie dopływu wody do chłodnicy.
Zawór
Zawór kulowy ze stali nierdzewnej 3/4.
MONTAŻ ZESTAWU W CELU DESTYLACJI
(Przed pierwszym użyciem garnek dokładnie umyć płynem do naczyń i wysuszyć. Nie używać tzw. druciaków lub proszków czyszczących)
- Termometr analogowy zainstalować w pokrywie pojemnika (w mniejszym otworze, bliższym krawędzi pokrywy), umieszczając odpowiednio uszczelkę na górze pokrywy oraz nakładając podkładkę i nakrętkę od dołu pokrywy.
- Naciągnąć taśmę teflonową na połączenia gwintowane, między dwiema częściami kolumny destylacyjnej oraz między odstojnikiem i zaworem kulowym. Następnie skręcić kolumnę destylacyjną i nakręcić zawór na odstojnik (przed skręceniem kolumny zalecamy wypełnienie jej dolnej części Pierścieniami Raschiga). Zawór musi być w pozycji zamkniętej.
- Aparat destylacyjny przymocować do pokrywy (w jej większym otworze, po środku pokrywy) umieszczając uszczelkę (1) od góry pokrywy oraz nakładając uszczelkę (2), podkładkę i nakrętkę od spodu pokrywy. Dokręcić nakrętkę tak, aby aparat destylacyjny był stabilny.
- Rozciąć wężyk igielitowy jednocześnie dopasowując odpowiednie długości jego odcinków w taki sposób, by umożliwić przepływ wody chłodzącej jednorodnym strumieniem przez cały aparat destylacyjny. Wykorzystać szybkozłączkę do połączenia wężyka ze źródłem wody chłodzącej. Kierunek przepływu wody chłodzącej: dolny króciec chłodnicy -> górny króciec chłodnicy -> zimne palce (w kolejności od umiejscowionego najwyżej do umiejscowionego najniżej w kolumnie destylacyjnej). Wężyk silikonowy nałożyć na wylot z chłodnicy (odbieranie destylatu).
- Termometr elektroniczny umieścić w otworze u szczytu kolumny destylacyjnej.
- Pojemnik napełnić płynem w ilości nie większej niż 25 l. Umieścić pokrywę z aparatem destylacyjnym, łącząc całość klamrami zatrzaskowymi.
- Doprowadzić wodę chłodzącą do destylatora. Upewnić się, czy wszystkie połączenia są szczelne.
- Po wykonaniu wszystkich powyższych czynności urządzenie jest gotowe do przeprowadzenia procesu destylacji.
Skład zestawu:
- Pojemnik 30L
- Aparat destylacyjny (w tym elementy montażowe - nakrętka, podkładka, 2 uszczelki, zawór odstojnika)
- Termometr analogowy do pokrywy pojemnika (w tym elementy montażowe - nakrętka, podkładka, uszczelka)
- Termometr elektroniczny
- Wąż igielitowy z szybkozłączką
- Wąż silikonowy
- Taśma teflonowa
- Instrukcja