Bezglutenowy, łatwy do przygotowania deser Panna Cotta, który zaspokoi chęć na coś słodkiego. Nadaje się do przygotowania za równo z mlekiem, jaki i z napojem roślinnym oraz zbożowym. Całość świetnie komponuje się z sokiem malinowym.
Skład: suszona serwatka* (z mleka), suszony syrop glukozowy*, skrobia kukurydziana*, agar* (substancja zagęszczająca), wanilia mielona Bourbon* 1% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Sposób przygotowania
1) Sypką mieszankę (40 g) wsypać do 200–250 ml śmietany, dodać 1 łyżkę bio cukru trzcinowego (20 g) i zmiksować.
2) 200 ml mleka doprowadzić do wrzenia, dolać przygotowaną uprzednio mieszankę ze śmietaną i gotować ok. 1 minutę.
3) Rozlać do miseczek opłukanych zimną wodą i pozostawić do zgęstnienia (ok. 2 godziny).
Można podawać w miseczkach lub ostrożnie oddzielić deser od krawędzi miseczki i odwrócić do góry dnem na talerzyk deserowy.
4) Przed podaniem deser polać sosem czekoladowym lub owocowym, można także udekorować owocami lub miętą.
Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna: 1488 kJ / 350 kcal;
Tłuszcz: 0,6 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g;
Węglowodany: 79 g;
w tym cukry: 50,1 g;
Białko: 7,1 g;
Sól: 0,85 g.
Alergeny
może zawierać jaja.