Lava cake to przepyszny, ekspresowy deser wprost idealny dla prawdziwych czekoladoholików. Uwielbiam go zarówno przygotowywać jak i jeść. Lava cake z płynną czekoladą w środku poprawi humor nawet w najbardziej pochmurny dzień!
Wideo: https://www.youtube.com/watch?v=-uy9uAy3YkM
Doskonały deser zapieczony z zewnątrz i lejącym ganaszem czekoladowym w środku który po rozkrojeniu wylewa się z ciastka.
Fondant czekoladowy przygotowujemy w kokilkach do zapiekania, które można kupić praktycznie w większości dużych sklepów spożywczych w niskiej cenie. Ten deser pieczemy stosunkowo krótko, dzięki czemu na środku powinniśmy uzyskać płynną czekoladę. Zjadamy zaraz po upieczeniu! Gorący fondant czekoladowy smakuje najlepiej i ma najsmaczniejszą konsystencję.
SKŁADNIKI
Grupa ciasto
Składnik KG
Deser Lawa Mix 1.000
Woda 0.260
Margaryna 0.700
Jaja kurze całe 0.150
METODA PODSTAWOWA:
- Margarynę lub masło rozpuścić, połączyć z jajem i wodą,
- Dodać „Deser Lawa”
- Mieszać (mieszadłem płaskim) do uzyskania gładkiej masy ok. 3 – 4 minut
- Odważać 90 – 95 g porcje, wykładać do foremek aluminiowych, lekko spryskanych tłuszczem
- Wypiek:
piec wsadowy – temperatura góra 210°C, dół 200°C, czas około 10 minut ( otwarte lufty)
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Rodzaj Wartość
Energia (kJ) 1,596.00
Energia (kcal) 377.00
Tłuszcz (g) 1.78
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) 1.11
Węglowodany (g) 79.80
Cukry (g) 59.09
Błonnik (g) 4.00
Białko (g) 8.94
Sól (g) 0.71
SKŁADNIKI
cukier, mąka PSZENNA wzbogacona (mąka PSZENNA, węglan wapnia, niacyna, żelazo, tiamina), Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, SERWATKA w proszku, białka MLEKA, aromat, sól, substancja spulchniająca: E500ii, stabilizatory:, E415, JAJA w proszku
PRZECHOWYWANIE
ciemnym i suchym miejscu (<25 °C)
OKRES PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA: 270 dni
ALERGENY
laktoza, mleko krowie, gluten, pszenica, jęczmień, jaja kurze