Kupujecie Państwo
2 kg owoców derenia jadalnego
OWOCE CZERWONE BARDZO DUŻE
z odmian szczepionych nie dzikich!
mają niepowtarzalny smak i aromat
owoce mrożone - POLECAMY!!
UWAGA!
Zakupionych mrożonych owoców derenia nie możemy łączyć z innymi produktami z naszych aukcji! Derenia wysyłamy w oddzielnych paczkach!
Dereniówka
- owoce derenia
- cukier
- wódka
Owoce dokładnie umyć, odsączyć. Wsypać do słoja i zalać do pełna alkoholem (owoce powinny zajmować ¾ objętości słoja).
Słój szczelnie zamknąć i postawić w ciepłym miejscu na 4 - 6 tygodni (wstrząsać nim co kilka dni). Następnie przelać nalew do butelek. Pozostałe w słoju owoce zasypać cukrem i wymieszać.
Odstawić na ok. 2 tygodnie w ciepłe miejsce (co pewien czas wstrząsając), aż owoce puszczą soki.
Otrzymany syrop wymieszać z nalewem i odstawić do sklarowania na tydzień.
Potem przesączyć przez filtr do szczelnie zamykanych butelek i odstawić na co najmniej pół roku.
Dereniówka posiada intensywny czerwony kolor i czuć w niej zapach minionego lata. Zajmuje bezsprzecznie pierwsze miejsce pośród nalewek.
Syrop dereniowy
- owoce derenia
- cukier
- woda
Owoce derenia umyć i zalać wodą. Gotować przez 10 minut, następnie dosypać wg uznania cukru i gotować jeszcze przez 20 minut. Otrzymany syrop przecedzić do drugiego garnka, ponownie krótko zagotować, poczym przelać na gorąco do słoików lub korkowanych butelek i szczelnie zamknąć.
Syrop dereniowy można pić po rozcieńczeniu wodą, dodawać go do herbaty itp. Po zmieszaniu z żelfixem można też z niego zrobić galaretkę dereniową.
chwilę. Gorący dżem przelać do słoików i natychmiast je zakręcić.
Inne przepisy jak wykorzystać derenia na naszej stronie internetowej lub na życzenie wysyłamy na adres e-mail.
Dżem dereniowy
- ok. 1,5 kg owoców derenia (po przetarciu powinien zostać 1 kg przecieru)
- 1 kg cukru żelującego 1:1
- woda
Owoce umyć, zalać niewielką ilością wody i ugotować. Przetrzeć przez grube sito, aby oddzielić pestki.
Przecier ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut, dosypać cukier żelujący i gotować jeszcze
Kompot z derenia na zimę
Owoce derenia jadalnego stopniowo wracają do łask. Przygotowuje się z nich m.in. pyszną tradycyjną nalewkę - dereniówkę. Jednak warto się do nich przekonać jeszcze bardziej i zrobić przetwory na zimę z derenia. Podajemy przepis na kompot dereniowy do słoików.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców derenia jadalnego
- 250 g cukru
- 0,75 l wody
Wypłukać owoce, przebrać, usunąć resztki kielicha kwiatowego. Wsypać na sito, przelać wodą, osączyć i ułożyć w słoikach. Zagotować syrop z wody i cukru. Gorącą zalewę wlać do słoików. Zamknąć, pasteryzować ok. 25 minut w temperaturze 95 stopni.
Domowa konfitura z derenia jadalnego
Dereń jadalny to niewielki owoc pestkowy z wyglądu nieco przypominający żurawinę, w smaku zaś wiśnię. Bogaty w witaminę C i antyoksydanty, wspomaga trawienie. Idealnie nadaje się do przygotowywania przetworów, np. konfitur.
Składniki:
- 2 kg owoców derenia
- 2 szklanki wody
- 2 kg cukru
Dojrzały dereń należy umyć i wydrylować (jest to niestety dość czasochłonne). Wodę doprowadzić do wrzenia i dodać do niej cukier. Gotować do momentu uzyskania cukrowego syropu.
Następnie wsypać dereń. Całość doprowadzić do zagotowania i trzymać na ogniu przez około 5 minut. Wystudzić i odstawić na jeden dzień.
Po tym czasie ponownie zagotować (szybko) i smażyć na małym ogniu, aż do momentu, gdy owoce będą szkliste. W czasie smażenia warto mieszać całość jedynie kolistym ruchem garnka, a nie łyżką. Po ugotowaniu przełożyć do słoików, zakręcić i postawić do góry dnem.
Konfitura z derenia rzadko jest mocno żelowa (z uwagi na niską zawartość pektyny w owocu), dlatego jeśli zależy nam na bardziej stabilnej konsystencji konfitury, do derenia warto dodać sztuczny zagęszczacz lub gruszki (na 2 kg derenia około 0,5 kg gruszek).
Kiszony dereń a’ la oliwki (po żydowsku)
Żydowscy sklepikarze fałszowali kiedyś oliwki mieszając je z dereniem, bo był tańszy.
Na fałszywe oliwki przerobić można niedojrzałe owoce derenia. Zbieramy je, gdy są jeszcze zielone, oczyszczamy z szypułek i liści, starannie myjemy. Samo kiszenie owoców derenia nie różni się szczególnie od czynności wymaganych przy konserwowaniu ogórków czy pomidorów, trwa jednak znacznie dłużej.
Zielone owoce zalewamy solanką (100 g soli na 1 litr wody). Do zalewy dodajemy liście wiśni, porzeczki lub dębu (kilka-kilkanaście na litr wody), parę ziaren pieprzu i ziela angielskiego, kilka ząbków czosnku.
Owoce derenia zalewamy solanką tak, by były całkowicie pokryte płynem. Na wierzchu układamy talerzyk i obciążamy go wygotowanym kamieniem.
Kamień nie może być porowaty - nadaje się granit, bazalt i podobne twarde skały. W szczelinach piaskowca mogą kryć się bakterie, które zepsują smak przetworów.
Zamiast kamienia możemy użyć obciążonego słoika. Można też ukisić większą ilość jagód derenia w beczce.
Proces w zależności od temperatury, ilości owoców i innych czynników może trwać nawet kilka miesięcy.
Kiedy owoce nabiorą odpowiedniego smaku i nieco zmiękną, utrwalamy je. Porcje owoców wyjętych z zalewy blanszujemy, a następnie przekładamy do słoików i zalewamy oliwą.
Dereń ma wiele właściwości odżywczych.
Owoce derenia zawierają cenne składniki odżywcze takie jak: cukry, pektyny oraz duże ilości witaminy P.
Owoce w pełni dojrzałe doskonale nadają się do jedzenia na surowo (słodko-kwaśne) a także do wykonywania przetworów takich jak dżemy, konfitury.
Można je kandyzować, niezastąpiona do sporządzania domowych nalewek i win.
Przede wszystkim owoce posiadają wiele związków mineralnych głównie, żelaza, wapnia, potasu, magnezu, miedzi, cynku czy manganu.
Dereń to także pektyny, cukry, garbniki, beta – karoten. Owoce, które ma dereń to również źródło witaminy C. Dereń ma także czerwoną odmianę, która zawiera antocyjany, czyli przeciwutleniacze z grupy flawinowych.
Dereń to bogactwo żelaza, które jest podstawowym elementem hemoglobiny znajdującej się w erytrocytach odpowiedzialnych za transport tlenu do wszystkich komórek znajdujących się w ciele.
Przy dużym niedoborze żelaza proces transportu tlenu, a więc dotleniania nie przebiega w prawidłowy sposób.
W takiej sytuacji dochodzi do niedokrwistości i pojawiają się charakterystyczne objawy przykładowo bladość skóry, osłabienie, zajady w kącikach ust, bezsenność, częste bóle głowy.
Dlatego dereń bardzo często jest głównym elementem diety dla osób cierpiących na anemię. Dereń zalecany jest w różnej postaci kobietom, które posiadają bardzo obfite miesiączki.
Dereń jest polecany osobom, które mają problem z otyłością.
Dereń pojawia się też w medycynie niekonwencjonalnej, ponieważ zawiera dużą ilość kwasów organicznych, a także inne związki, które działają nie tylko ściągająco, ale też przeciwzapalnie.
Dereń zawiera też garbniki, które posiadają właściwości zapierające, dlatego idealnie się sprawdzą przy biegunce i przykładowo kolkach jelitowych.
Dereń działa także moczopędnie i przeciwzapalnie. Dlatego często stanowi składnik diety dla chorych na nerki czy drogi moczowe.
Te wszystkie składniki mają za zadanie poprawiać funkcjonowanie wielu narządów wewnętrznych.
W medycynie ludowej i naturalnej dereń znajduje zastosowanie w nalewce. Dereniówka jest specyfikiem, który podnosi odporność całego organizmu. Nalewka może być także lekarstwem stosowanym, gdy występuje gorączka, objawy przeziębienia stale się nasilają.
Dereń jest też sprawdzonym środkiem przeciwgorączkowym. Osoby stosujące się do zasad medycyny niekonwencjonalnej wykorzystują dereń w formie wywaru przy bólach reumatycznych czy przy podagrze.
Dereń może być przechowywane pod różnymi postaciami przykładowo może być jedzony na surowo, często dereń jest składnikiem sosów do mięs (przede wszystkim dziczyzny).
Dużo wartości odżywczych mają też dżemy, konfitury, syropy, soki, kiszonki, marynaty a także nalewki czy likiery. Zdarza się też, że dereń jest nadzieniem cukierków.
Dobrym pomysłem jest też herbata zrobiona z owoców derenia idealna na jesienne i zimowe pory.
Co warto wiedzieć o dereniu jadalnym:
Dereń jadalny zwany również dereniem właściwym (z łac. Cornus mas) pochodzi z południowo- wschodniej i środkowej Europy oraz zachodniej Azji. Roślina ta jest popularna na całym świecie, również w naszym kraju.
W dawnej Polsce dereń jadalny był często sadzony przy dworach lub klasztorach, jako symbol wytworności i luksusu. Dereń jadalny jest krzewem lub niewielkim drzewkiem dorastającym, w zależności od odmiany, od 3 do 5m wysokości.
Uprawiany jest głównie dla czerwonych, lekko kwaskowych owoców, z których wyrabiać można wszelkiego rodzaju przetwory (dżemy, marmolady, nalewki, kiszonki i marynaty). Warto również zaznaczyć, że dereń jadalny ma ogromne walory dekoracyjne.
Wyjątkowo pięknie wygląda na początku wiosny, w marcu, gdy roślina zaczyna kwitnienie. Dorodne żółte kwiatostany zdobią drzewko, jeszcze przed rozwinięciem się liści.
Latem zaś spomiędzy zielonych liści wyłaniają się piękne, mięsiste, dojrzewające owoce, tworząc tym samym wyśmienitą ozdobę każdego ogrodu. Co więcej, również jesienią dereń jadalny nie traci na swej atrakcyjności.
Ciemnozielone liście zmieniają wtedy barwę na czerwoną, tworząc niesamowity widok. Uprawa derenia jadalnego jest bardzo prosta i nie wymaga specjalistycznej wiedzy, czy środków. Roślina poradzi sobie w każdych warunkach glebowych.
Należy jednak unikać miejsc z długo utrzymującymi się zastojami wody. Jeśli chcemy zaś uzyskać jak najdorodniejsze zbiory, trzeba pamiętać, iż gleba powinna być wtedy żyzna i przepuszczalna o odczynie obojętnym bądź lekko zasadowym.
Dereń jadalny wykazuje również wysoką tolerancję wobec stanowiska. Poradzi sobie zarówno w półcieniu, jak i w pełnym słońcu.
Warto jednak wiedzieć, że dobre nasłonecznienie pozytywnie wpłynie na ilość, wielkość, jak i smak owoców derenia. Kolejnymi zaletami tej wyjątkowej rośliny jest odporność na mróz, suszę i zasolenie. Przez co, świetnie sprawdzi się jako roślina miejska. Wówczas jednak powinien on pełnić funkcję jedynie dekoracyjną, ponieważ jego owoce mogą tracić przez to swe walory smakowe.
Dereń jadalny jest również wysoce niepodatny na choroby i szkodniki. To gatunek długowieczny, nie lubi jednak przesadzania w starszym wieku. Należy więc dobrze przemyśleć wybór miejsca rozwoju dla tego krzewu.
Kontakt:
info@pigwowiec.eu
tel. 693 192 736