Dereń jadalny (Cornus mas) sadzonka 50-70cm
Dereń jadalny (Cornus mas) jest zaliczany do drzew lub wysokich krzewów owocowych, dorasta do 5m. W lutym, zanim jeszcze pojawią się liście, kwiaty derenia roztaczają wokół słodki zapach. Kwiaty pojawiają się bardzo wcześnie, na kilka tygodni przed rozwojem liści. Pachnące kwiaty są miododajne i jako jedne z pierwszych drzew są źródłem pokarmu m.in. dla pszczół. Kwiatki są, żółte, zebrane w główkowate kwiatostany o śr. 2 cm. Kiedy kończy się kwitnienie, w kwietniu, pojawiają się liście. Mimo wczesnego kwitnienia derenie dojrzewają dość późno bo w sierpniu i wrześniu.
Owocami są długie (1,5-2,5 cm) czerwone jagody. Gdy są ciemnoczerwone i miękkie w dotyku, są już dojrzałe i można je jeść. Smakują jak świeże, ostre w smaku wiśnie. Owoce (te w pełni dojrzałe, które zaczynają opadać) nadają się na przetwory (galaretki, konfitury, dżemy) i przede wszystkim na słynną dereniówkę. Pierwsze przymrozki nie szkodzą owocom. Są wtedy jeszcze lepsze. Dawniej stosowano owoce derenia przeciwko szkorbutowi.
Jesienią liście derenia przebarwiają się w cudne kolory od żółtego, przez pomarańczowy do ciemnoczerwonego. Opadają dopiero podczas silnych jesiennych wiatrów. Krzew można dowolnie przycinać, dlatego jest dobrym materiałem na żywopłot, lecz wtedy kwitnie rzadko, bo kwiaty tworzą się na ubiegłorocznych przyrostach. Jeśli zdecydujemy się na przycinanie to najlepiej robić to zimą lub latem, gdyż cięte wczesną wiosną "płaczą". Dereń dobrze rośnie na suchych wapiennych glebach, w miejscach słonecznych lub lekko ocienionych. Jest odporny na choroby grzybowe i ataki szkodników.
W sprzedaży sadzonka o wysokości 50 - 70 cm, w doniczce o średnicy 11cm (0,5 litra). Na ostatnim zdjęciu wygląd sadzonek w styczniu.