Dellinger Serbski nóż SKOGSKOCK 195 mm
Ręcznie wykonany w technologii full tang za stali D2 precyzyjnie hartowany, odpuszczany i wyżarzany osiąga twardość 60-62º w skali Rockwella. Nóż ma wyjątkową grubość 5 mm, nietypową dla serbskich noży, która sprawia, że nóż jest niezwykle wytrzymały i na pewno posłuży przez wiele lat. Wysokowęglowa stal D2 ze względu na swoją odporność na korozję jest zaliczana do stali pół-nierdzewnych (semi-stainless). Jej właściwości są wynikiem stosunkowo wysokiej domieszki wanadu i chromu.
Ponieważ noże Dellinger Skogskock wykonywane są ręcznie z naturalnych materiałów, każdy egzemplarz jest oryginalny i niepowtarzalny, mogą więc wystąpić subtelne różnice w stosunku do noża przedstawionego na zdjęciu.
Ten ciekawy nóż Dellinger Skogskock został zainspirowany nożami produkowanymi przez braci Almazan, twórcami Almazan Kitchen. Taki styl znany jest lepiej jako "serbski nóż szefa kuchni". Jak przystało na nóż szefa kuchni jest nożem wszechstronnym. Jego masa ułatwia krojenie większych kawałków mięsa. Jednocześnie niezwykła ostrość sprawia, że może służyć wielu potrzebom. Można nim siekać, kroić, filetować, sprawiać mięso i ryby, a także czyścić i kroić warzywa.
Uchwyt jest ręcznie formowany z twardego afrykańskiego drewna Wenge i impregnowany olejem tungowym. Okładziny mocowane są trzema ozdobnymi nitami.
- Długość ostrza: 195 mm
- Długość całkowita: 320 mm
- Szerokość ostrza: 90 mm
- Grubość ostrza: 5 mm
- Waga: 765 g
- Stal VG-10
- HRC 61 (+/-1)
- Ilość warstw: 99
- Nierdzewny
- Zaostrzony: dwustronnie
- Uchwyt: Wenge
- Skuwka: brak
- Myć ręcznie
Nóż wyposażony jest w skórzaną pochwę.
Made in China
[2200024]