Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatności- 46,35 zł
- Carpaccio (plasterki) z czarnej trufli letniej, 30 g
- 61,34 zł z dostawą
- 44,29 zł
- Carpaccio (plasterki) z białej trufli, 30 g
- 59,28 zł z dostawą
Delicja 70% TRUFLA Letnia TartufOro Carpaccio 30g (5712995170)
Opis
ITALIAMO_CAFFE (kawy)
oraz ITALIAMO_APETITO (delikatesy)
wysyłamy w jednej paczce.
Zapraszamy do licytacji!
WAŻNE! Z uwagi na fakt, że Allegro błędnie nalicza zsumowane koszty wysyłki, przy licytacji na kilku aukcjach prosimy brać pod uwagę sumaryczne koszty wysyłki według cennika, zależnego od wagi brutto paczki, podanego w dolnej części opisu aukcji. Prosimy nie sugerować się "astronomicznymi" kwotami, jakie nalicza automatyczny system Allegro.
DEWIZA italiAmo: OPISUJEMY DOBRY SMAK KLAROWNYM JĘZYKIEM
Czyste trufle z Włoch o niepowtarzalnym smaku!
Spółka przetwórczo-spożywcza TARTUFI & DELIZIE z Fano (Pesaro) gwarantuje wysoką jakość regionalnego produktu.
Produkt zamówiony w zakładzie ElleEsse przez grupę handlowo-kapitałową “SIMPLY” do sprzedaży w sieci supermarketów. Pośrednik, zapewniając klientowi dobry towar, wymusza dodatkowo na producencie gwarancję jakości.
Firma spożywcza TARTUFI & DELIZIE została powołana jako spółka kapitałowa w miasteczku Fano, leżącym w nadmorskim regionie pomiędzy Pesaro a Urbino.
Przesłaniem zakładu jest przetwarzanie włoskich trufli wg charakterystycznych zwyczajów i przepisów lokalnych.
Zaklad proponuje na stół najlepsze trufle, codziennie świeżo zbierane przez zaufanych grzybiarzy, by zachować ich najlepszą jakość. Pochodzą z Abruzji, Umbrii, Toskanii oraz Piemontu. Gdy sezon na świeże leśne delicje się kończy w sprzedaży pojawia się szeroka gama trufli konserwowanych: białych i czarnych letnich, czarnych zimowych czy białawych, kremów na ich bazie, sosów z ich domieszkami, granulatów i rozmaitych przypraw smakowych z ich wykorzystaniem.
Przedsiębiorstwo systematycznie rozwijało technologie w zakresie narastających wymogów i norm konserwowania, a także sposobów kooperacji z handlem.
TRUFLA (łac.Tuber) to grzyb „pasożytniczy” (gatunek mikoryzowy), do wzrostu potrzebuje macierzy symbionta w postaci korzeni drzewa liściastego jak dąb lub buk, ale też grab, leszczyna, kasztanowiec jadalny, wierzba czy lipa (rzadko w symbiozie z iglastymi). Pobiera z drzewa substancje odżywcze, a oddaje do pnia wodę i sole mineralne. Lubi klimat umiarkowany (Europę – Włochy, Francję, Hiszpanię, ongiś Grecję) oraz gleby wapienne. W Polsce, która kiedyś była także „małym zagłębiem” tego rzadkiego rarytasu (Bory Tucholskie, Jura Krakowsko-Częstochowska) od przedwojnia uważa się grzybnię trufli za wymarłą. W USA bywa w lasach Oregonu i Washingtonu.
Pod ziemią grzybnia tworzy bulwiaste owocniki wypełnione kanalikami z woreczkami na zarodniki. Zarodniki trufli są wytwarzane w ilości po 1–6 w każdym worku, są okrągławe lub eliptyczne, zabarwione żółtobrązowawo, o powierzchni siatkowatej lub kolczastej. Okrywa grzyba może być gładka lub brodawkowata. Trufla w przekroju ma wzór marmurkowaty lub labiryntowy, żyłkowany. Bulwy mają przeważnie wielkość truskawki, niekiedy dochodzą do rozmiarów jabłka (trufla biała). Największy egzemplarz, znaleziony na chorwackiej wyspie Istrii, ważył 1,31 kg (Giancarlo Zigante, Buje, 1999) i został wpisany do Księgi Rekordów Guinnessa.
Generalnie trufle dzielą się na „białe” (rzadsze, Tuber magnatum; wśród nich „królowa” - piemoncka Alba) i „czarne” (liczniejsze) – systematyka wymienia wiele odmian (biaława, rdzawa, czerwona, lśniąca, jaskrawa, wydrążona, zimowa itp.). Gatunek najczęstszy to trufla letnia (Tuber aestivum), występująca w okresie od maja do listopada, odbywają się też poszukiwania-zbiory jesienno-zimowe (październik-styczeń).
Trufle rosną dziko w lasach lub są kultywowane w wyodrębnionych truflowiskach, kontrolowanych przez odpowiednie instytucje. Zbieranie trufli jest regulowane prawem i koncesjonowane. Do wykrywania bulw pod glebą używa się, ze względu na wyczulony węch, specjalnie przeszkolonych psów, a niekiedy także świnie, a do podbierania rodzaj ostro zakończonej małej motyki. Zwykli grzybiarze zazwyczaj mylą truflę z jadalnym „piestrakiem” lub trującym „tęgoskórem”.
Trufle należą do najdroższych specjałów na świecie, ich ceny są „powalające” (biały okaz 750g osiągnął cenę aukcyjną 100 tys. euro; 100g białych trufli kosztuje od 750 eu do 200 eu, w zależności od urodzaju w danym roku).
Te niezwykłe grzyby znane są ponoć od 3600 lat. Legenda przypisuje ich powstawanie grzmotom i piorunom, co nie odbiega daleko od naukowych badań. Faktycznie pioruny uderzają w drzewa bogate w wodę jak np. dęby, których korzenie są ulubionym „zakotwiczeniem” dla takiej właśnie unikatowej grzybni. Starożytni uważali je za pokarm Bogów i silny afrodyzjak. Rzymianie jako cymes polecali w daniach z miodem.
Ten ceniony i tajemniczy owoc ziemi od zawsze nęcił ludzi i wciąż kusi szlachetne podniebienia wszystkich ceniących dobrą kuchnię swoim niepodrabialnym smakiem (nieco orzechowo-czosnkowym) i aromatem (wyrazistą „słodyczą”).
Ponieważ woń trufli podczas przyrządzania uwalnia się i wzmaga, w efekcie używa się ich (zazwyczaj na surowo) naparstkowe ilości do podrasowywania potraw. Dodawane są do przyrządzania aromatycznych sosów czy zup, wykorzystuje się je do dań makaronowych na gorąco, a także jako dodatek do jajek, farszów, pasztetów, piersi z kurczaka, ryb, dziczyzny - generalnie do mięs pieczonych lub duszonych. Świeże trufle konserwowane w oliwie z oliwek przy okazji ją „nieziemsko” uszlachetniają. Podobnie, gdy wmaceruje się je w masło, miód lub sól.
Znalazły też zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, ponieważ odkryto, że zawierają tzw. składniki intensywne, regenerujące skórę, w tym wygładzające zmarszczki.
Trufla, będąca ongiś rarytasem sezonowym, dziś, z uwagi na osiągnięcia technologiczne w konserwacji żywności, stała się delicjum całorocznym.
Linia zestawów gotowych, w postaci receptur autorskich spółki TARTUFI & DELIZIE to rozmaite odmiany trufli przetarte z dodatkami. Sosy są robione na olivie extra vergine, trufle czarne miksuje się z masłem, twardym serem lub pieczarkami. Polecane są do dań głównych lub smarowania - po naszemu - tzw. podpłomyków (pizza, tartina, bruschetta, piadina) albo omletów.
Porada: odpowiednią do potrzeb ilość podgrzać na małej patelni i dodawać jako składnik podrasowujący przekąskę lub danie.
Oferta w postaci czystego specjału Carpacio di Tartufo Estivo (Letnia trufla w skrawkach) należy do grupy produktów handlowych spółki TARTUFI & DELIZIE spod znaku TartufOro (Złota Trufla) i pochodzi z nadadriatyckiego Fano (w pobliżu Pesaro). Jest to produkt wykwintny w postaci pokawałkowanej trufli letniej, zaproponowany jako wyszukana przyprawa do rozmaitego wykorzystania w kuchni.
Skład: trufla letnia (Tuber aestivum vittad.) 70%, oliwa extravergine, sól, aromaty.
Niniejsza aukcja dotyczy słoiczka kremu grzybowego na bazie trufli włoskich TARTUFI & DELIZIE TartufOro Carpacio di Tartufo Estivo.
Waga netto 30g.
Termin przydatności do spożycia: 31.08.2018.
Po napoczęciu produkt przechowywać w lodówce i spożyć najlepiej do ok. tygodnia.
UWAGA: Polecamy nasze oferty szczególnie właścicielom kawiarń i restauracji: bądźcie ambasadorami dobrego smaku!
Zobacz niektóre nasze aukcje z włoskimi rarytasami:
|
|||||||
Zerknij także na włoskie kawy na naszym drugim koncie: italiamo_caffe:
|
|||||||
1) wysyłkę realizujemy na mocy umowy z Pocztą Polską (standardowo „paczki ekonomiczne”) w ciągu maksymalnie 3 dni roboczych od daty zaksięgowania przelewu na naszym koncie lub zgłoszenia prośby o wysyłkę „za pobraniem”
2) przy wyborze e-przesyłki (odbiór samemu) należy najpierw sprawdzić TUTAJ czy usługa jest dostępna w danej miejscowości i wybrać urząd pocztowy, w którym chcą Państwo udać się po paczkę osobiście
3) podany poniżej cennik dotyczy wagi BRUTTO przesyłki, czyli prosimy zawsze brać pod uwagę CIĘŻAR SAMEGO PRODUKTU NETTO PLUS JEGO OPAKOWANIE I WAGĘ ZEWNĘTRZNĄ PAKUNKU, np. przy licytacji 4 rzeczy po 250g, towar netto już wraz z konfekcją własną będzie ważył ponad kilogram, nie mówiąc o dodatkowym kartonie zewnętrznym. Szczególnie zawartość 250g w puszkach jest zawsze cięższa, należy liczyć ją jako ok. 500g brutto.
4) cennik przesyłek ekonomicznych przy przedpłacie na konto: do 1 kg – 12 zł, 1-2 kg – 14 zł; 2-5 kg – 16 zł; 5-10 kg – 23 zł. Priorytet + 2,5 zł
5) cennik przesyłek pobraniowych: do 1 kg – 16 zł, 1-2 kg – 18 zł; 2-5 kg – 20 zł; 5-10 kg – 27 zł. Priorytet + 4 zł
6) cennik E-przesyłek przy przedpłacie na konto: do 1 kg – 9 zł, 1-2 kg – 11 zł; 2-5 kg – 12 zł; 5-10 kg – 18 zł
7) cennik E-przesyłek pobraniowych: do 1 kg – 13 zł, 1-2 kg – 14 zł; 2-5 kg – 16 zł; 5-10 kg – 24 zł.
Nasze konto:
Zygmunt Korus „Galeria PLUS“
ul. Wolności 49/2
41-500 Chorzów
Millenium Bank 89 1160 2202 0000 0002 6936 1509
Wszelkich dodatkowych informacji udzielamy mailem: apetito@op.pl lub w biurze pod numerem telefonu: 792 288 411 (sieć Play).
Per qualsiasi informazione in italiano non tardate a contattarci: 792 288 411; italiamo@onet.eu
Dla zainteresowanych wystawiamy faktury VAT.
Transakcję finalizujemy komentarzem jako ostatni.
Zerknij na inne produkty pod naszym nickiem. Dziękujemy.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.