DEKSTRYNA
Nazwa handlowa: DEKSTRYNA BIAŁA
Nazwa: Dekstryna na bazie skrobi ziemniaczanej
Nr CAS: 9004-53-9
Nr WE: 232-675-4
Gatunek: spożywczy
Wzór chemiczny: nie dotyczy
Nr indeksowy: nie dotyczy
Postać: biały proszek
Waga netto opakowania: 300 g (0,3 kg)
Opakowanie typu doypack do wielokrotnego otwierania i zamykania.
Dekstryny są to produkty, które otrzymywane są podczas niezupełnego rozkładu skrobi lub glikogenu. Są to złożone węglowodany, w skład których wchodzą pochodne cukrów prostych. Tworzą mieszaninę polimerów D-glukozy. W przemyśle spożywczym dekstryny otrzymuje się w wyniku ogrzewania suchej postaci mączki ziemniaczanej. W procesie tym wykorzystuje się temperaturę wynoszącą około 200oC. Poza tym całość zachodzi pod wpływem działania kwasu i wówczas otrzymujemy dekstryny kwasowe. Jeśli natomiast nie ma kwasu w reakcji ogrzewania otrzymuje się dekstryny palone. Bez względu na rodzaj otrzymanej dekstryny obie nie są rozpuszczalne w alkoholu. Natomiast biorąc pod uwagę wielkość ich cząsteczek mogą one bardziej lub mnie ulegać rozpuszczeniu w zimnej lub gorącej wodzie. Otrzymane dekstryny są wilgotne i potrafią one zwiększyć swoją objętość.
Dekstryny wykorzystywane są w przemyśle spożywczym na dużą skalę. Przede wszystkim zapobiegają one krystalizacji sacharozy znajdującej się w przetworach wysoko słodzonych. Są one składnikiem spożywczym:
- różnego rodzaju wyrobów cukierniczych
- przetworów owocowych
- suplementów diety
Właściwości dekstryn uzależnione są od stopnia depolimeryzacji wyjściowej skrobi. Najprostsza depolimeryzacja polega na ogrzewaniu wodnych zawiesin skrobi wykorzystując do tego celu temperaturę wyższą od kleikowania. Kleik suszy się lub powstały produkt strąca się za pomocą np. alkoholu. W wyniku tego działania skrobia rozpuszcza się w wodzie. Depolimeryzację można dalej prowadzić wykorzystując katalizatory lub wysoką temperaturę do powstania syropów skrobiowych zawierających prawie 100% D-glukozy. Dekstrynizacja chemiczna powoduje powstanie dekstryn białych i żółtych. Dekstrynizacja termiczna natomiast daje gumy brytyjskie czyli dekstryny żółto podobne.