Kawa ziarnista Decaf MEKSYK- kawa bezkofeinowa 500g
Nowość! Kawa bezkofeinowa z Meksyku, pozbawiona kofeiny metodą "Wody Szwajcarskiej" (Swiss Water).
Najpierw ziarna zostały podgrzane, by otworzyły się ich pory, a następnie zanurzone we wcześniej przygotowanej wodzie z lodowca. Proces jest stale kontrolowany i przebiega do momentu, aż z ziaren zostanie pozbawione 99% kofeiny. W czasie obróbki dekofeinizacji nie stosuje się żadnych odczynników chemicznych. Dzięki takiemu przedsięwzięciu kawa nie posiada charakterystycznego dla kaw bezkofeinych gorzkiego smaku, a jej naturalne walory smakowe zostają zachowane. Sam proces został opatentowany w 1979 roku w Szwajcarii przez firmę Coffex – skąd jego zamienna nazwa – Szwajcarski Proces Wodny. Metoda Swiss Water jest uważana za jedną z najbezpieczniejszych i najskuteczniejszych metod usuwania kofeiny z ziaren kawy.
To idealny wybór jeśli chcesz cieszyć się pełnym kubkiem kawy bez kofeiny!
Nasza meksykańska kawa bezkofeinowa zaskakuje przyjemnym smakiem oraz bardzo delikatną kwasowością. W smaku odnajdziemy nuty czarnej, cytrynowej herbaty , orzechów oraz gruszki.
Na życzenie możemy zmielić kawę przed wysyłką! Prosimy o taką informację we wiadomości do sprzedającego jednocześnie określając pożądany stopień zmielenia.
Zawsze kiedy masz zamiar napić się kawy, powinieneś pamiętać, że każdy łyk to akumulacja tysięcy mil podróży, wielu lat doświadczeń, ciężkiej pracy i pasji. Oto jak powstaje dla przygotowana specjalnie dla Ciebie nasza rzemieślnicza kawa.
Wypalanie wszystkich kaw na „jedno kopyto”? To nie zadziała. Wypalanie dla koloru, a nie smaku? Lepiej tego nie robić, ponieważ te ziarna wędrowały po całym świecie, a najważniejsze jest to, że plantatorzy wykonali tak wiele pracy, aby wyprodukować wysokiej jakości produkt, który zasługują na najwyższą uwagę.
Nasze źródła kawy zielonej
Jakość kawy nie zależy tylko od regionu geograficznego, z którego pochodzi, lecz również od całego procesu jej uprawy. Najlepsza kawa pochodzi z miejsc gdzie kultywowane jest poświecenie i ciężka praca w utrzymaniu plantacji oraz obróbki zbiorów.
Nie chcemy znaleźć łatwego wyjścia, którym byłoby po prostu kupowanie ton kilogramów średniej jakości ziaren kawy dostępnych na rynku. Zamiast tego jedziemy prosto do źródła aby osobiście zadbać o jak najlepszy surowiec. Każdego roku spędzamy dobrych kilka tygodni z plantatorami w okresie zbiorów i pomagamy im w codziennych czynnościach jak zbieranie wisienek z drzew kawowca, znoszeniu ich ze zboczy góry, czy przewożeniu bambusa do rozbudowy łóżek słonecznych, na których kawa się suszy. Zwieńczeniem każdego dnia jest wspólna kolacja, która daje poczucie bycia częścią lokalnej społeczności.
Zależy nam na odwiedzaniu plantacji jak najczęściej. Głównie rozmawiamy o zbiorach i wprowadzaniu nowych technik upraw i obróbki, które mogą doprowadzić do zwiększenia produkcji i jakości kawy. Podczas spotkań poruszane są również kwestie społeczne, z których wykluwają się pomysły w jaki sposób możemy pomoc lokalnej społeczności.
Przede wszystkim naszym celem jest pomoc plantatorom w osiągnięciu bardziej zrównoważonego rozwoju i ustanowieniu silnych relacji biznesowych , które pomogą również ulepszyć ich społeczność i co roku produkować najwyższej jakości kawę. Obecnie nasi główni plantatorzy znajdują się na wyspie Flores w Indonezji. Współpracując ramie w ramię z Jaramite, przetwarzamy owoce kawowca na zielone ziarno. W przyszłości naszym planem jest współpraca z innymi plantatorami z różnych obszarów na całym świecie.
Plantatorzy
Ogromne podziękowania dla ludzi, którzy ciężko pracują na każdym etapie procesu. W naszym przypadku nie nazywamy ich rolnikami, tylko chcemy nazywać ich naszymi Plantatorami. Dlaczego nie rolnicy? W krajach producentów kawy bardzo często rolnicy są kojarzeni z biedą i brakami w wykształceniu.
Dlatego chcielibyśmy docenić tych ludzi i dodatkowo zwrócić uwagę na fakt, że to oni sprawiają, że kawa w Twojej filiżance jest tak wspaniała. Oprócz ciężkiej pracy są również narażeni na duże zagrożenia, takie jak: nieurodzaj, spadek cen surowców, klęski żywiołowe, mniejsze grunty rolne co jest równoznaczne zmniejszeniem zbiorów.
Plantatorzy są głównym rdzeniem branży kawowej. Ich umiejętności, doświadczenie i wiedza kształtują różnicę między zwykłą kawą a kawą, której nigdy wcześniej nie piłeś. W naszym przypadku polegamy na plantatorach właśnie takich cennych ziaren. Dobra palarnia dokłada wszelkich starań, aby zachować wszystkie integralne cechy tej kawy.
Wypalanie kawy
W Podkawie wypalamy kawę metodą rzemieślniczą. W ten sposób mamy 100% kontrolę nad efektem końcowym. Naszym głównym celem jest stworzenie oryginalnego smaku w filiżance, aby nasi klienci mogli z radością pić każdą filiżankę. Staramy się wydobyć pełny potencjał każdej poszczególnej kawy jak np kwaskowatość, czekoladę, nuty ziołowe itp. Wypalamy kawę tylko na tyle, aby uzyskać idealny balans między słodyczą i cielistością, bez nadmiernego przepalenia ziaren.