De Cecco Paccheri n° 125
Paccheri to typowy makaron z regionu Kampania. Nazwa pochodzi od „paccarià”, co w dialekcie neapolitańskim oznacza „klaps”. Prawdopodobnie w tradycji popularnej było to odniesienie do dużej, ciężkiej konsystencji. Ten makaron jest popularny również w innych regionach, choć pod różnymi nazwami.
Paccheri to typowy makaron z regionu Kampania. Nazwa pochodzi od „paccarià”, co w dialekcie neapolitańskim oznacza „klaps”. Prawdopodobnie w tradycji popularnej było to odniesienie do dużej, ciężkiej konsystencji. Ten makaron jest popularny również w innych regionach, choć pod różnymi nazwami. Polecany jest do przygotowywania potraw z makaronu podawanych z gęstymi, obfitymi ragù mięsnymi, takimi jak ragù neapolitańska, która wchodzi do wnętrza makaronu i wypełnia go smakiem.
Alternatywnie można go spożywać w daniach pieczonych w piekarniku z sosem serowo-pomidorowym lub bogatych sosach rybnych.
Dostępny w opakowaniach 500 g.
Czas gotowania: 16 min - Al dente: 14 min