Pierzga Pszczela Dary Natury – bogate źrodło minerałów
Pierzga pszczela to jeden z najcenniejszych produktów pszczelich. Zawiera wapń i jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, potasu, cynku, manganu oraz miedzi. Stosowanie pierzgi może być pomocne w przypadku przewlekłego zapalenia wątroby i migdałków, choroby wieńcowej, nadciśnienia tętniczego oraz niedokrwistości.
Zalecana dawka osobie dorosłej: 30 g Jedną łyżkę produktu zalać przegotowaną wodą i odstawić na kilka lub kilkanaście godzin. Najlepiej spożywać na czczo.
Składniki: pierzga pszczela 100%
Wartość energetyczna 714 kJ/ 168 kcal
Tłuszcz 1,1 g
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
Węglowodany 18,6 g
– w tym cukry 18,0 g
Białko 21,0 g
Sól <0,1 g
Magnez 150,2 mg (RWS* 12 %)
Wapń 209,7 mg (RWS* 8 %)
Żelazo 7,1 mg (RWS* 15 %)
Potas 605,1 mg (RWS* 9 %)
Cynk 3,4 mg (RWS* 10 %)
Mangan 2,7 mg (RWS* 41 %)
Miedź 0,9 mg (RWS* 27 %)
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).